Selyemcipő

2018.feb.16.
Írta: selyemcipo Szólj hozzá!

Az emészthető Bánk bán

Ki gondolta volna, hogy egy csapat egyetemista és a nem éppen könnyű „nagy magyar nemzeti drámánk” találkozásából ilyen jó dolog sülhet ki? A Kaposvári Egyetem színinövendékei (pontosabban a Cserhalmi-osztály) és Vidnyánszky Attila valami olyat hoztak létre, ami nagyon remélem, hogy számos előadást megél, és rengeteg középiskolás diákhoz eljut. Ez a Bánk-misszió.

6_3.jpg

Még az elején meg kell jegyeznem, hogy a Bánk-misszió nem rendhagyó előadás. Már a címe is azt sugallja, hogy valamilyen célja, küldetése van. Ez a feladat pedig nem kicsi: meg kell tanítani, (a Nemzeti Színház igazgatójának szavaival élve) meg kell éreztetni a diákokkal Katona József történetét. A legmegfelelőbb mód erre, hogy a csapat különböző középiskolákba látogat, és ott tantermi előadásként játssza el – így a gimnazisták testközelből tapasztalhatják meg, milyen is volt az a 19. századi Magyarország, amiről Katona ír. Vidnyánszky ennek az évadnak az elején, szeptemberben rendezett a színházban egy Bánk bánt, ami egyfajta „nagytesója” a tantermi verziónak. A Cserhalmi-osztály tagjai a „nagy Bánk bán” előadásban kisebb szerepeket játszottak, a misszióban pedig ők a főszereplők. Az azonban, hogy a darabban színinövendékek vannak, semmit sem von le az értékéből – sőt, mivel az egész elsősorban diákoknak szól, csak megkönnyíti a befogadást.

3_3.jpg

Miben áll ez a diákcentrikusság? Mindenek előtt a történet leegyszerűsítésében. Mikor eldöntöttem, hogy megnézem az előadást, tartottam tőle, hogy egy lebutított, csonka Bánk bánt fogok látni. Szerencsére a lebutításig nem mentek el az alkotók, éppen annyit húztak ki a drámából, amennyit kell. Az egy óra hosszúra redukált szöveg (dramaturg: Verebes Ernő) tökéletesen magában foglal minden fontos jelenetet, mozzanatot, szereplőt, így azoknak sincs hiányérzete, aki már jól ismeri a drámát. Nem kis feladat lehetett a Katona által papírra vetett, mára elavult nyelvezetben íródott szöveget meghúzni, itt-ott érthetőbbé tenni vagy magyarázni – mindezt úgy, hogy semmit és senkit ne hagyjanak ki. Kézenfekvő megoldás lett volna a rövidítés érdekében szimplán kihagyni Mikhált, Simont vagy Izidórát, de kimondottan az alkotók kikötése volt, hogy cselekményszálat és szereplőt kihagyni tilos. És sikerült!

7_2.jpg

Diákszemmel nézve a Bánk-misszió az egyik legbefogadhatóbb előadás, amit szerintem a legtöbb tanuló szívesen nézne (irodalom óra helyett, vagy amellett). A darab már az első mondatával biztosítja a nézőket, hogy a kicsit homályosabb vagy érthetetlenebb részekhez magyarázat is társul majd. A drámában leírt helyszíneket és nemzetiségeket a mai megfelelőjükkel párosítják – így egész biztosan mindenkinek világos a ki-kicsoda. Az ifjúság jobban megért és magáénak érez egy témát, ha azt annak teljes valójában látja. Ezt sikerült tökéletesen eltalálnia az osztálynak és a rendezőnek. A királyi udvarban zajló habzsi-dőzsi többször megelevenedik a néhány négyzetméteres térben, a maga nélkülözhetetlen elemeivel: lakoma, testiség, zene. Éppen a zene az, ami még ennél is jobban megtolja az előadást. Fantasztikus ötlet egy (néhol énekesként fellépő) narrátort tenni a történetbe (még akkor is, ha erre csak az osztály létszáma miatt volt szükség), aki egy teljesen modern, a huszonegyedik századi diákokhoz közel álló vonalat húz magával: egy zenekart, dobbal, gitárral, basszussal.

2_3.jpg

A színésztanoncok vizsgaelőadásainak kiválasztásánál mindig nehéz a döntés. Szinte lehetetlen olyan darabot találni a drámatörténetben, amelynek a szereposztása pont passzol az adott osztályhoz. Némi átalakítással (például, ha tesznek a nemi vagy a fizikai kikötésekre) ezt persze ki lehet bekkelni. De ezzel csak egy probléma van megoldva, ekkor jön csak elő a másik. Hogy lehet elérni, hogy nagyjából az összes növendék egyforma nagyságú szerepet játsszon? Hát… így. Kifejezetten jót tett az előadásnak, hogy nem Bánk és Ottó körül forgott a történet. Pontosabban, nyilvánvalóan ők voltak az origo, de – legfőképpen az idő rövidsége révén – kevesebb idő jutott az ő magasztalásukra vagy soha véget nem érő szenvedésük manifesztálására. Emellett viszont a dráma többi szereplője is megközelítőleg annyit játszott, mint ők. Az előadás már az elején azzal nyerte el a tetszésemet, hogy a látszólagosan másod- vagy harmadrendű szereplőknek (mint Tiborc vagy Izidóra) nagyobb jelentőséget tulajdonított, mint az eddig látott Bánk bánok. A „kisebb” szerepek felnagyításával arányosan a „nagyobb” szerepeket lejjebb kellett húzni – ezért láttunk az előadásban kevesebbet Melindából és Ottóból is, mint Katona szövegében.

5_3.jpg

Ami a díszletet és a kellékeket illeti, azokról nincs túl sok beszélnivaló. Tantermi előadás lévén a díszlet kimerül egy zongorában és néhány székben. Kellékekből viszont annál több van. Rengeteg apró, de nagy jelentőséggel bíró kellék van a színpadon: esernyő, vizes edény, kis gyógyszeres üvegek, papírkorona stb. Nem könnyű feladat a sok kis kellék (vagy kellékmaradvány) közt lavírozni, az előadás végére olyan a színpad, mint ahol bomba robbant. Csodával határos dolog, hogy a színinövendékek nem dobtak hátast meg-megbotolva egy elhasznált tárgyban.

1_2.jpg

Azért kicsit vonatkoztassunk el az előadás tantermi jellegétől, és pillantsunk rá felnőtt szemmel is. A történetet már ismerve nem kellett annyira koncentrálnom a színpadon zajló nagyobb eseményekre (mint például az előadás vége felé, a dulakodás közepette kitörő káoszra), így inkább a többi szereplőt mustráltam. Amennyire globálisan tekintve egy leegyszerűsített Bánk bánt látunk, annyira tele van olyan apró, szemmel alig észrevehető mozzanatokkal, amik tökéletesen magyaráznak egy-egy helyzetet, és hibátlanul leírnak egy-egy szereplőt. Gondolok itt arra többek közt, mikor a Gertrudis halála utáni fejetlenségben Izidóra egy széken ülve azt ismételgeti suttogva: „Haza akarok menni…”, vagy arra, hogy ugyanabban a jelenetben az elnyűtt és elhasznált koronát Petúr titokban a saját fejére próbálja. Mekkora súllyal bírnak ezek a jelentéktelennek tűnő mozdulatok!

4_3.jpg

A Bánk-misszió nem csak a játszó növendékeknek érdekes tapasztalat (nem lehet könnyű középiskolások kereszttüzében helytállni egy egyébként sem könnyű szerepben), hanem a befogadó osztálynak is garantáltan maradandó élmény. Bánk-missziót minden középiskolába!

 

(A tantermi előadással kapcsolatos információkról bővebben: agnes.szabo@nemzetiszinhaz.hu)

 

Fotók: Eöri Szabó Zsolt

Pálla Orsi

"[...] annak, ki tűzhelyet, családot, már végképp másoknak remél." // Mondjad, Atikám! //

Eddigi huszonkét évem alatt (na jó, vegyünk ebből mondjuk tizenöt évet, amióta nagyjából fogalmam van a színház szó jelentéséről) hozzászoktam, hogy a katarzis – abban az esetben, ha egyáltalán van – az előadás végén következik be. Esetleg, ha a rendező valamit nagyon jól csinál, lehet a közepén is egy katarzisocska, de az nem az igazi. Olyat viszont még soha nem tapasztaltam, mint Vecsei H. Miklós, a Vígszínház Házi Színpadán játszott Mondjad, Atikám! című önálló estjén. Ezt pedig nem azért (mondom) írom, mert elfogult vagyok, hanem mert tényleg így van. A József Attila-est első percében mellbe vágott a katarzis – attól fogva pedig egy jókora gombóccal a torkomban ültem végig a leheletnyivel több, mint két órás előadást.

1_ja.jpg

A nézőteret teljesen betöltő tömeg (tömegecske? Elvégre mégis csak egy házi színpadról beszélünk.) a Vígszínház negyedik emeletén várakozott a beengedésre. Az ültetők csak néhány perccel a kezdés előtt nyitották ki az ajtókat, mi pedig hangos morajlással özönlöttünk be – mindenki izgatott volt. De mindenekelőtt kíváncsi. Így is percekig tartott az ültetés, hiszen annyian voltunk, hogy a lépcsősorok szélein is ült egy-egy néző. Jó volt látni, hogy ennyien kíváncsiak vagyunk – vagy József Attilára, vagy a Vígszínház fiatal művészére. Amíg az előadás kezdetét vártuk, észrevettem, hogy körülöttem többen is azzal töltik az időt, amivel én – a díszletet méregetik. Nagyjából ez az egyetlen részlete az önálló estnek, ami mellett nem Miklós nevét látjuk a színlapon. A látványterv a húga nevéhez fűződik: Vecsei Kinga Réta álmodta meg a József Attila életének szerény körülményeit tökéletesen reprezentáló szobát. A csekély mennyiségű bútorral (ha egyáltalán a lavór vagy az asztali lámpa nevezhető annak) berendezett lakrész láttán először tartottam tőle, hogy monoton lesz az egész, hogy nem fog történni semmi sem. Ez csak azért fordulhatott elő, mert eddigi élményeim alapján az önálló estekben rengeteg kellékkel, aprósággal játszanak a színészek. Nos, a Mondjad, Atikám! ez alól is kivételt képez. A vaságyat, a mosdót, a konyhát jelző sparheltet és a multifunkciós széket (erről később) a Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila által létrehozott Sztalker Csoport díszlet- és bútorműhelye (SUFNI) készítette. Hihetetlen jó és végtelenül precíz munkát végeztek.

ez.jpg

Miután részletesen belevéstem az agyamba a díszlet minden egyes szálkáját, elsötétült a nézőtér és megszólalt József Attila. Néhány sort ismételgetett, amíg a hosszú vaksötétből egészen lassan elénk tárult a szobácska, az ágy szélét támasztva pedig a mesélő, vagyis maga a költő. Az egyszerre komoly és komor perceket a kis játékvonat oldotta fel, amely villogva és sípolva robogott el az ágy alatti síneken. Itt már majdnem azt hittem, hogy a csontig hatoló mondatok után megkönnyebbülhetek, de itt jött a katarzis-élmény. Nem tudom szavakba önteni, és talán nem is akarom. Mindenki tapasztalja meg maga. A villanykörte villanása után tehát József Attila otthonába csöppenünk, ahol ő jó mesemondó módjára belekezd a históriájába. Az élettörténet vázolásának két módja van: tematikus vagy kronologikus. József Attila esetében meggyőződésem, hogy a tematikus szemléletmódba maga az alkotó (értsd: kutató, író, előadó) is beleőrült volna, annyira kuszák a szálak – néha elvarratlanak, néha kettészakadnak és más szálakkal fűződnek egybe. Így Miklós is a jól ismert kronologikus megközelítésből kezd neki hazánk egyik legkiemelkedőbb költője életrajzának bemutatásába. Nem rajongok különösebben József Attiláért, őszintén szólva a középiskolai irodalomtudásommal (és némi plusszal) érkeztem a színházba. Az előadás után kellett rádöbbennem, hogy mennyire nem ismerjük (globálisan) hazánk nagy íróinak, költőinek – titkokkal és izgalmakkal teli – életét. A lineárisan elbeszélt történet József Attila gyermekkorától (pontosabban az egész életét meghatározó ominózus veréstől kezdve) egészen haláláig tárja elénk az élettörténetét.

erzelem.jpg

A József Attila-est esetében is – mint ahogy ez jellemző minden monodrámára – elkerülhetetlen az egyfajta „keretek közé szorítás”. Ez itt nem olyan könnyű, hiszen egy komplex, szerteágazó stílusú és érdeklődésű költőről beszélünk. A kiválasztott „körítésen” (muszáj idézőjeleznem, mert ezek egy laikus csúnya szavai) azonban nem lepődtem meg. Na jó, először tágra nyílt szemekkel ültem a székben pár másodpercig, majd végiggondoltam a létjogosultságát és beláttam: ez az, ez kell ide. A következetesen végigmesélt történetet Miklós a Bibliából már jól ismert keresztút tizennégy stációjára osztotta fel. József Attiláról így akarva-akaratlanul is Krisztusra fogunk asszociálni. Ha ez még nem lenne elég, a fényjáték (erről bővebben később) segítségével többször is valamiféle isteni személyként jelenik meg előttünk a költő. Rövid, ám annál tartalmasabb életének a nyilvánvalón (értsd: az istenes versein) kívül is van egy masszív szála, ami még inkább arra sarkall minket, hogy Krisztushoz hasonlítsuk őt. Ez pedig nem más, mint az anyjával való kapcsolata (szeretete, tisztelete, irracionális bűntudata). Verseiben is rengetegszer hasonlítja édesanyját Szűz Máriához és ez a párhuzam a Mondjad, Atikám!-ban még hangsúlyosabb. Az est alkotójának Istenhez fűződő viszonya számomra kísértetiesen hasonlít József Attiláéra: mindketten gyakorta fordulnak Istenhez megoldásért, mindketten istenkeresők. 

krisztus.jpg

Általában a színházban két érzékszervünkön van a hangsúly: a szemünkön és a fülünkön. A hang esetünkben nincs konstans jelen az előadásban – de amikor az alapzajnál kiemelkedőbb szerepet kap, akkor minden más érzékszervet elnyom. Két zenebejátszást hallunk a darab során: mindkettő olyan hangos, hogy szinte a belső szerveimet érzem rezonálni. E mellett leginkább azokat a hangokat, zajokat észleljük, amik a költő elméjéből származnak (értsd: zizegés, rezgés, tompa fehér zaj). A vizuális ingereink azonban végig mozgósítva vannak, hiszen az előadás fontos eleme a fénnyel való játék. A kis színpadot középen egyetlen belógó villanykörte világítja meg, aminek a fényereje szabályozható – hihetetlen dolgokra képes egy ilyen ici-pici tárgy is, főleg, ha jól megfontoltan használják. Ha ez még nem volna elég, ott van az egyik utolsó jelenet, amiben újra teljes sötétség borul a nézőtérre és a színpadra, majd a sarokba húzódott József Attilát látjuk, akinek verejtékes, meggyötört arcát csupán egy asztali lámpa világítja meg. A látás megváltoztathatatlan törvénye: a fény egy a fókusszal.

sotet_1.jpg

Ha néhány szóval kellene jellemeznem az előadás jellegét, azt mondanám: intim és valószerű. A stúdió néhány négyzetméteres színpadán történik minden, egy karnyújtásnyira tőlünk: József Attilát előttünk verik meg, az ágyon szeretkezik, kihúzza saját fogát, ott őrül meg és a szemünk láttára kísérli meg öngyilkosságait is. Nagyjából az előadás háromnegyedénél alakul át valami mássá ez az intimitás. Addig szó szerint egy légtérben voltunk a költővel, egész közel éreztük magunkhoz. Az első – bömbölő – zenebejátszás alatt egy maréknyi Vígszínház-dolgozó jelent meg a színpadon és felhúztak elénk egy plexi falat. Mostanáig három okot találtam, amiért zseniális ötlet a hol átlátszó, hol tükrös tákolmány. Egyrészt azt a bizonyos negyedik falat erősíti meg, amit a kortárs színházi előadások igyekeznek lebontani a néző és a játszó között, másrészt ennél fogva az utolsó – az eddiginél is közelibb – élmény még különlegesebbnek hat. A harmadik, nem elhanyagolható célja a műanyag falnak a történetbeli szerepe, hiszen ez a díszletelem hivatott jelképezni pszichológiai kezelésének helyszínét. Egyszerű, de páratlan megoldás. A stúdiószínpadok legnagyobb előnye: a néző és a játszó közti közvetlen kapcsolat kialakulása. Most, hogy az előadást decembertől a Pesti Színházban láthatják a nézők, egyetlen dologtól tartok: a közvetlenség kiiktatásától. Csak ez az intimitás ne vesszen el!

plexi_negyedik_fal.jpg

Mindenkinek, akit kicsit is érdekel az irodalom, a költészet, a pszichológia vagy a vallás, annak mindenképpen ajánlatos jegyet váltani a Mondjad, Atikám!-ra – most már a Pesti Színházba. Költőnk halálának 80. évfordulójára méltó előadást hozott létre a Vígszínház fiatal tehetsége. Színészként (A Pál utcai fiúk, Liliomfi, Bűn és bűnhődés), dramaturgként (Liliomfi, Iván, a rettenet, Kinek az ég alatt már senkije sincsen) és rendezőként (Rómeó és Júlia) is rendkívülinek tartom, de az önálló estje, ahol egyszerre tölti be mindhárom szerepet, egyenesen lenyűgöz. Hatalmas, súlyos feladatot vállalt, de a végeredménnyel senkinek sem okozott csalódást. Sőt.

vhm.jpg

Miklós alázata, valamint elkötelezettsége a színészet és a színház iránt egészen ritka. Ez az előadás pedig annyira a sajátja, hogy szinte teljesen átalakul arra a két órára. A költő vadsága, szenvedélye, kétsége egytől egyig úgy formálódik meg az őt alakító színészben, mintha a sajátja lenne. És ez a mesés dolog a színházban: én elhittem, hogy ő tényleg József Attila.

 

Fotók: Vígszínház

Pálla Orsi

Az emberi gyarlóság (nem létező) határai

Az időszámításunk előtti V. századi Görögországban vagyunk: van egy szerzőnk (Euripidész), hét szereplőnk (két istennő, egy szolga, egy dajka és a háromtagú királyi család) és egy témaháromszögünk (a helytelen szerelem, a szégyen és a bosszú). Ezen a ponton meg is van a dramatikus alapunk (Hippolütosz). Innen most ugorjunk gyorsan a XXI. századi Magyarországra, pontosabban a Nemzeti Színházba. Adjunk az eddigiekhez egy-két „extrát” úgy, mint: egy majdhogynem csodákra képes rendezőt (Zsótér Sándor), egy megreformált kórust (a két gyermekszereplő személyében) és egy élő lovat. Ha ezt mind beledobjuk egy üstbe, érleljük úgy fél évig, egészen rendhagyó színházi élményt kapunk. De olyat, hogy egyszerűen wow.

belepo.jpg

Szinte minden színházi előadásnál el lehet mondani – legalább a szereplőkről –, hogy „ő meg ő egymás ellentétei” és rá lehet csodálkozni, hogy milyen ügyesen lett ez a paradoxon a néző szájába rágva tudtára hozva. Meggyőződésem, hogy Zsótér Hippolütosza szándékosan a mindenben és mindenkiben rejlő ellentétekre épül. Ha nem így van… akkor is. Nem lehet nem észrevenni, akkor is, ha a legszembetűnőbb dolgot veszem csupán figyelembe: a szereplők színes ruháit. A kirívó színhasználat nem csak egymástól „különítette el” a szereplőket, hanem a monokróm, mondhatni puritán háttértől és díszlettől is. Valère Novarina mondta egy előadása kapcsán (amiben a szereplők a Hippolütoszhoz hasonlóan eltérő, rikító színű ruhákat viseltek), hogy számára ez a fajta heterogenitás a karakterek devianciáját volt hivatott kifejezni. Minden szereplő már magában egy egész történet, és úgy különbözik a többitől, ahogy csak lehet. Pont ezt éreztem ennél az előadásnál is (jelmez: Benedek Mari). Hippolütosz fehér pantallója a tisztaságát, az istennő(k) magenta színű ruhája harsányságukat, Thészeusz katonai viselete pedig elsősorban szigorú jellemét emelte ki. Ha a karaktereknél maradunk, de a külsőnél kicsit mélyebbre ásunk, meglátjuk a bennük rejlő különbségeket is – amiket a viseletük már valamennyire tükröz. A két istennő (Afrodité és Artemisz) egymás tükörképei – egy bizonyos mértékig teljesen azonosak, de valahogy mégis egymás szöges ellentétei –, és az azonos ruhaviseletük ezt a dupla kettősséget (igen, itt picit én is belekavarodtam) hivatott kifejezni. Szélsőségesen eltér egymástól apa és fia (Thészeusz és Hippolütosz) gondolkodása, valamint a nőkről alkotott képe. Ez a különbség Hippolütosz monológjában kap igazán teret, ahol is a női emancipációt pártoló nézők legnagyobb örömére szembesített minket az akkori nőkről alkotott képpel. Zsótér nem csak a másodlagos elemekkel játszadozik (értsd: jelmez, jellemek), hanem az elsődlegesekkel is, mint például a mozgás. Rögtön feltűnt a játéktér (ugyanis stúdiószínpad lévén színpadi pódium nem volt, csak egy néhány centi magas gumiréteg jelölte a játéktér határait) közepére helyezett kis asztal. Ez az egy bútordarab (plusz-mínusz a két istennő szobra két oldalt) szolgál díszletként az előadásban, ennek köszönhetően jelenik meg a horizontális mellett a vertikális irányba való elmozdulás. Számtalanszor lépnek fel rá, ugranak bakot valakin át rajta (!). Talán a kisasztal szolgál átmenetként az Istenek és az emberek világa közt (ezt a gondolatot főleg az utolsó jelenet támasztja alá).

lo.jpg

Ami a hullámzó dinamikát (elvégre mégis csak egy antik görög drámáról beszélünk) illeti, szerintem azt a darab tízedik percében elfeledte az egész közönség, hiszen Zsótér egy olyan elemet tett az előadásba, ami egyáltalán nem mindennapos. Ez pedig a ló. Mikor áprilisban bemutatták az előadást a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében, és láttam a próba- illetve előadásképeket, azon gondolkoztam, vajon ez csak valami átverés lesz-e, vagy egyszeri alkalom a bemutatóhoz. Elvégre egy élő állatot csak nem cipelnek majd fel a teherlifttel minden egyes előadásra – gondoltam én… Ó, dehogynem! És milyen jól teszik! Az alapvető mozgási tendenciákhoz hozzáadott egy olyat, ami teljes egészében maga köré fonta az előadást. Azt gondoltam, a körkörös mozgásra a ló miatt van szükség, hiszen ők ahhoz vannak szokva. Ezzel az ötlettel a fejemben el is üldögéltem úgy a darab közepéig. Azonban amikor az Afroditét, Artemiszt, vagy épp Phaidra-t játszó színésznő (erről kicsit később) már sokadszorra ült lóhátra, vagy esetleg az előadásban szereplő lovász (Bakó Kitti) vezette körbe a lovat a futószáron, elgondolkodtam. A körbe-körbe való séta (vagy ügetés) egyúttal az idő múlását is indikálja – ugyanezen célból hagyhatta fenn Zsótér a faliórát a neutrális díszlet közepén. Az állat a (mindig gondosan irányított) séták után pedig mindig ugyanarra a pontra ért vissza. Lehet, hogy ennek technikai oka is volt, vagy talán csak az volt. Mégis arra jutottam, hogy ez a szereplők folyton visszatérő, soha véget nem érő szenvedését (is) reprezentálja.

nori1.jpg

Az élő állat bevonásával sok mindent elért a rendező, de leginkább azt, hogy a szöveg nem másodrangú, hanem milliomod rangú lett a Hippolütosz esetében. Az egész színháztudomány az irodalom diszciplínájából született, ma már rengeteg típusú előadást láthatunk: performance-okat, mozgásszínházat, pantomimet, cirkuszt stb. Ezekben a műfajokban magától értetődően nincs szerepe a szövegnek, az előadásoknak nincs is dramatikus alapjuk. Ezekkel ellentétben a Zsótér-féle Euripidész darabnak van drámai alapja, és jelentős szövegtörzse is. A ló színpadi alkalmazása, szinte állandó jelenléte teljes mértékben elvonta a figyelmet a szövegről. Így lesz a logocentrikus színházból egy szempillantás alatt vizuális színház. Hiába, akármilyen csodálatos (tényleg az!) monológot hallhatunk a színészek szájából, ha ott áll előttünk egy majdhogynem teljesen szabad ló, nem tudunk száz százalékban a szövegre figyelni. Talán ötven százalékban igen. A rendező nem kis rizikót vállalt a ló szerepeltetésével. A két nő (a lovász, illetve Trokán Nóra) azonban hihetetlen profizmussal kezelte a helyzetet. Valahogy egyszerűen… a helyén volt. A nézők biztonságérzete is megmaradt, noha egy többszáz kilós állat állt ott egyetlen vezetőszárral a fején, tőlünk egy karnyújtásra; a végleges élményhez pedig javában hozzájárult a jelenléte.

dajka.jpg

A legutóbbi Zsótér-rendezés, amit láttam, talán az Ódry Színpadon színre vitt Sirálya volt. A szereposztásban és a szerepek elrendezésében igen sok hasonlóságot vélek felfedezni a két előadás közt. A szereptöbbszörözés leginkább az egyetemi vizsgaelőadásokban (ld.: Sirály) bevett szokás, ahol nem kis feladat olyan drámát találni, amiben a nemek és szereplők aránya megfelel az osztály szerkezeti felépítettségének. Zsótér ezt a jó szokását itt is megtartotta: a hét szerepet négy színész játssza. Ez azonban – ugyanúgy, ahogy a vizsgadarabokon – nem okoz zavart; talán csak az első néhány jelenetnél. Aztán minden kitisztul, a nézők észreveszik az árulkodó jeleket (leginkább ruhadarabokat), amikből egyértelműsíthetik, ki kit játszik éppen. Egyetlen színésznőt látunk a színpadon (Trokán Nóra) három szerepben. Másodpercek alatt válik Küpriszből (vagy Afroditéből, hívjuk, ahogy akarjuk) Phaidrává, aztán Artemisszé. Képernyőn többször láttam, és jobban is szeretem őt, mint színpadon, de Zsótér szemmel láthatóan teljes mértékben tisztában van az adottságaival és képességeivel. Ügyesen kezeli Nórát, és ebben az előadásban egészen megkedveltem. A másik „polihisztor” ebben a darabban Kristán Attila, aki hol Phaidra dajkája, hol Hippolütosz szolgája. Egyértelműen ő hozza az előadásba a komikus elemeket, amik nagyon jó arányban vannak az alapvető, istentelen tragédiával. Itt húznám meg a másik párhuzamot az egyetemi Csehov-előadással. A gender-kérdés – ami Zsótérnál igazából nem is kérdés. Vagyis egyszerűen nem létezik. Nem érdekli. Tojik rá. Az Sirályban számos fiú játszott női szerepeket, de ezt betudtam a ténynek, hogy az osztály 11 fiúból és összesen 3 lányból állt. A Hippolütoszt látva azonban elgondolkoztam azon, hogy valószínűleg abban is volt tudatosság. Sőt. Itt Kristán az alapvetően odakomponált komikumra még rátett egy lapáttal, ugyanis néhány héttel ezelőtt megsérült az egyik lába. Gyógyulgat, már egészen jól mozog, de mankókat még mindig kell használnia, ezt pedig – választás nem igen volt, azt hiszem – Zsótér zseniálisan beleépítette a darabba. Ahogy a dajka/szolgáló esetlenül biceg, a betegségről poénkodik, a mankóit erre-arra használja, valami hihetetlen. Csak remélni tudom, hogy Attila felépülése után is megtartják ezt a koncepciót. Ami az elejétől fogva megmosolyogtatott, az a kórus volt. Mátyássy Bence és két gyermeke (Mátyássy Kála Cecília és Mátyássy Bátor László) voltak az antik drámákból jól ismert kulcsszereplők: a kar, akit régebben angyalok képében vittek színre. Ez még annál is aranyosabb megoldás volt: a három „angyalka” bejött az előadás elején, és egészen a végéig a színen voltak. A nagyfiú nagyon ügyesen bírta, a szövegeit is tündérien, hibátlanul elmondta. A pici lánynál voltak olyan pillanatok, mikor szemmel láthatóan megelégelte a sarokban ülős rajzolgatást (mert ez volt közben az elfoglaltságuk), és hisztire nyúlt a szája. A legnagyobb meglepetésemre azonban az apukája a másodperc töredéke alatt megnyugtatta, és folytatódott úgy a darab, ahogy kellett. A kis törpökkel (angyalkákkal, tündérkékkel stb.) ellenpólusa Trill Zsolt volt. Thészeuszként szétszedte a Kaszás Attila termet. Az öblös hangjával, a kiáltásaival az egész színháztermet körbejárta a fiára szigorúan lesújtó apa atmoszférája. Én is megrettentem tőle, nem szívesen lettem volna a fia helyében. Ifj. Vidnyánszky Attila épp oly heves Hippolütosz volt, mint amilyennek egy ilyen apa mellett lennie kell. Egyikőjük sem játszotta túl a másikat; a hevességük, az energiáik együtt még drasztikusabb hatást értek el a nézőkön, mint külön-külön.

halal.jpg

A Hippolütoszt játszó színésznek sosincs könnyű dolga, mert „kétszer kell meghalnia”. Hogy mire gondolok? Az elnyújtott haláljelenetre, amit színre lehet vinni giccsesen, eltúlozva, vagy éppen le lehet tudni egy „Jaj, meghalt!”-tal és egy, a takarásból jövő sikoltással. A tragédiáknál mindig tartok kicsit a befejezéstől, mert a halál leírva szép és hatásos, na de azt színre vinni úgy, hogy ne legyen gagyi, de csicsás sem… Kevés olyan előadást láttam, aminek a vége ennyire tetszett. Az érzelmeket csak fokozza címszereplőnk haldoklásának két állomása: a megbocsátást hozó Artemisz megjelenése, és a Thészeusz karjaiban történő végleges halál. A Trokán Nóra szájából elhangzó görög ének elhiteti velünk, hogy tényleg Artemisz istennő siratja az érte rajongó halandóját. Ami viszont a (hab a tortán) cseresznye a tejszínhabon, az Hippolütosz tényleges halála. A jelenet visszarepít minket az ókorba: az egész színpadon úrrá lesz a sötétség, csak Thészeuszt látjuk, karjában a haldokló fiával. Ahogy gyengéden mozgatja Hippolütosz testét, egyszerre a Pietá jut eszünkbe: mintha Jézust és az őt gyászoló Máriát látnánk a színpad közepén. A katarzis-élményt egész biztosan ez hozza, méghozzá nem is akármilyet.

sotet.jpg

Egy nagyon nem könnyű antik görög drámát úgy megrendezni, hogy ne legyen „egyetemistás” elég nehéz. Ahogy látjuk, Zsótérnak ez mégsem volt kihívás. A szöveget ugyan nem tudnám visszamondani (egy mondat sem ragadt meg annyira a fejemben), meg antik dráma lévén meglehetősen kusza is a történet, de az élmény, az száz százalékos. Ahogy az előadás végén a fények kihunynak, egyedül Zeusz mindent látó szeme figyeli, ahogy Hippolütosz – és vele az emberi jóság, és minden tisztalelkű ember – átúszik a túlvilágra.  

 

Fotó: Nemzeti Színház

Pálla Orsi

122 évet vártunk a Vígszínház Hamletjére. Megérte?

A színházművészet végtelenül szubjektív terület. Ennél fogva természetesen nem nyilatkozhatok mindenki nevében, de a magam – és közeli környezetem – nevében egészen bizton állíthatom: megérte. Százhuszonkét év hosszú idő, ami rengeteg lehetőséget rejt arra, hogy egy tüzetesen végiggondolt, hibátlan Shakespeare-előadást tegyenek elénk. Na, az Eszenyi Enikő rendezte Hamletet nem illetném a hibátlan jelzővel, azonban az eseményszerűsége és az újdonsága mindenképp székhez szegezte – vagy éppenséggel felállította onnan – a Vígszínház nézőit.

koponya.jpg

Az előadást látva, némileg felocsúdva belőle, hazafele úton már bele is vetettem magam a szociális média világába: látni akartam a darab nézőkre kifejtett premier hatását. Hamar beláttam, hogy a recepció igen szélsőséges: vagy imádták, vagy nem értették és egyenesen megvetik az új rendezést, de arany középút nincs. A legtöbb vélemény (gondolok itt elsősorban a színház Facebook-oldalára kommentelt rövid hozzászólásokra) a címszereplőt magasztalja, vagy épp kritizálja. Ebben az esetben valóban Hamleten áll vagy bukik az előadás. A Vígszínház esetében azt kell, hogy mondjam, rajta állt – vagyis inkább ő vitte a hátán. Az ifjú Hamlet Ifj. Vidnyánszky Attila első főszerepe a Vígszínházban – és valljuk be, ez nem kis falat. Attila szinte az előadás teljes hosszában a színen van, és bámulatos – néhol életveszélyesnek tűnő – koreográfiákat, tornagyakorlatokat csinál. Ahogy észrevettem, a legtöbb néző ezeket a mozdulatokat nem tudta értelmezni (például, amikor Hamlet felmászik a centrális díszletelemként használt háromszögszínpadra, és arról lelóg, vagy, amikor a hatalmas választófalba vágott ajtónak a mindössze néhány centi széles küszöbéről, másfél méter magasról mondja a monológját). Kékesi Kun Árpád Tükörképek lázadása c. tanulmánykötetében olvastam egy sort, amit szorosan kötök ehhez az előadáshoz: „A Hamlet csupa egy helyben topogás, darab és főhős állandó önrevíziója és önreflexiója.” Szerintem Eszenyi Enikő pont ezt az immobilitást és az ahhoz társuló tenni akarást és bosszúvágyat akarta valahogy szuggesztívabbá és színpadkompatibilissé tenni azzal, hogy Hamlet gyakorlatilag megállás nélkül fel-alá rohangál, ugrál, mászik, fürdik, és a szemünk előtt őrül (nem örül, és nem is az őr ül) meg. Ezzel együtt ezt a fajta (gyors, dinamikus) bolyongást párhuzamosan azonosíthatjuk Hamlet lelki vívódásával is. Az a nem kis (!) fizikai kihívás is figyelemre méltó, amit Attila a színpadon, előttünk „győz le”, de mind e mellé még társul a hihetetlenül erős, meghatározó szellemi jelenléte is. A színház- és performanszművészetben sokat vitatott „hol van a határ színész és szerep közt?” kérdés többször eszembe jutott a három és fél óra alatt. Számos olyan előadást láttam már, ahol a színész átéli a szerepét; olyat, ahol alázattal veszi fel a szerepet; vagy épp olyat, ahol kívülállóként is éreztem, hogy messze áll a játszott karaktertől. De igen kevés olyan előadást láttam, amiben ekkora energiát és ilyen szintű színpadi jelenlétet éreztem. Olyan érzés volt, mintha ifj. Vidnyánszky kiragadott volna a színházi ülésből, és végigráncigált volna az egész cselekményszálon, egy pillanatra sem engedve el a kezem. Az előadás utáni tapsból – és a ruhatár előtt elcsípett beszélgetésfoszlányokból – ítélve ezzel nem voltam egyedül.

mozgas.jpg

Azzal a primitív elgondolással tettem be a lábam a Vígszínházba, hogy Hamletet két módon lehet színre vinni: maradi módon és modernizáltan. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, a jó arányt pedig piszok nehéz eltalálni, sok esetben káoszhoz vagy a néző teljes mértékű összezavarodásához is vezethet a régi és az új mértéktelen vegyítése. Ahogy a függöny felment, egyből az volt a benyomásom, hogy újfent egy túlmodernizált rendezést fogok látni (ugyanezt éreztem a Vígszínházban a Szentivánéji álommal kapcsolatban – ott igazam is lett). Hál’Isten azonban most tévedtem: a kezdőkép (szinte mezítelen színpad, néhány üvegajtó, egy emelvény és két mélyedés a színpad orránál) sugallta érzés azonnal elmúlt, mikor elhangzott az első dialógus. Noha Nádasdy Ádám fordítása a legkorszerűbb Shakespeare-fordítás, a Vígszínház valamit az „eredetiből’ is meg akart tartani, így az Arany-fordítást is használja. Természetesen az emberek java része a Hamlet szállóigéit Arany János szavaival megfogalmazva ismeri: „Kizökkent az idő, ó kárhozat!/Hogy én születtem helyre tolni azt.”, „Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés.” Arany János fordítása kivételes, de személy szerint jobban örültem volna, ha e mellé az újszerű rendezés mellé kizárólag a Nádasdy-fordítást használják. Az új fordítás egyrészt egészen más fényt vet egy-egy mondatra és szereplőre, másrészt pedig sokkal érthetőbb (és ez nem utolsó szempont, főleg, hogyha egy iskolai osztályról van szó, hiszen rengeteg gimnázium hozza és fogja is hozni a diákjait az előadásra). Az eredeti szövegből irdatlan mennyiséget húztak (ami teljesen rendben van, hiszen hatalmas anyagról beszélünk), és a kiesett részek helyére egy-egy új monológot vagy párbeszédet illesztettek be. Ilyen változtatásnak számít a Hamlet monológjának helyére beszúrt József Attila vers (Levegőt!), amit Hajduk Károly egészen kivételesen szavalt. A vers záró sorait néhány másodperc síri csend követte, majd egy szinte ösztönös tapsáradat. Ez a versbetét érdekes megoldás volt, viszont a miértjére egyelőre nem találtam meg a választ.

hamletx2_toldy_gabor.jpg

A Hamlet dramaturgiájából eredő hullámzó dinamika egyenesen igényli a zenei betéteket (amiket Orosz Ákos és a Vígszínházban gyakorlatukat végző színésztanoncok előadásában hallhatunk), egy-egy hosszabb monológ után pedig jólesik az embernek, ha valami olyan újdonságot lát a színpadon, mint pl. a folyónak helyt adó süllyedő, tele vízzel. Ezt a tempót és dinamikát segítette az első felvonás utolsó jelenete: az előadás az előadásban. Claudius nagy leleplezése volt az a pont, ahol a Vígszínház egyes nézői résztvevővé válhattak. Az interaktivitás egyre népszerűbb lesz a színház világában, ám nem mindenhol működik. Ez persze függ az előadás jellegétől, a nézők hozzáállásától, a színészektől, és nem utolsó sorban a játszóhelytől is. Kicsit kételkedtem a dolog sikerében (csupán azért írok rébuszokban, mert nem szeretném „lelőni a poént” azoknak, akik nem látták az előadást), de ahogy megláttam Hamlet – ugyanis, amikor Attila a színpadot fizikailag ugyan elhagyta, a szerepet vitte magával – lelkesedését, sejtettem, hogy nem lesz fennakadás. Azért is volt félő, mert a Vígszínház nézőtere hatalmas, a színpad szintúgy – ez pedig visszatarthatja a nézőket az alkotóvá válástól. Vagyis visszatarthatta volna, de a színházlátogatók szerencsére annyira partnerek voltak ebben, hogy az előadás ritmusa szinte meg sem szakadt.

eloadas_az_eloadasban.jpg

A címszereplő fiatalt már agyondicsértem (hozzáteszem: jogosan), de nem maradhatnak el a többiek sem. Az eddigi elképzeléseimtől teljesen eltérő karaktereket láttam a Vígszínházban – szinte kivétel nélkül mindenkire rácsodálkoztam. Hegedűs D. Géza egy számomra egészen új Claudiust formált meg a színpadon: nem egy ereje teljében lévő, akaratát minden áron véghez vivő trónbitorlót láttam, hanem egy végtelenül alantas királygyilkost, akiben az előadás végére testet öltött a lemondás és a beletörődés. Börcsök Enikő Gertudját sem ilyennek képzeltem eddig, de az előadás után más testben magam elé sem tudom képzelni. Hogy mit láttam benne? Egy hihetetlen energiákkal rendelkező, fiatalos, gyönyörű feleséget, özvegyasszonyt, anyát (nem véletlen a sorrend). Gertrud pandanja a történetben Polonius (Fesztbaum Béla), akinek élete többek közt a nyájasságából adódóan sajnos egészen csúnya véget ér. Egy – láthatóan pici – különbség van az özvegyasszony és a gyermekeit egyedül nevelő úr közt: mégpedig hogy ő elsősorban apa, aztán szerető. Azért kicsit morcos vagyok, amiért a rendezőasszony a Hamlet két leghálásabb szereplőjének történetét ilyen rövidre zárta: szinte alig láthattuk a színpadon a Rosencrantz (Csapó Attila) – Guildenstern (Zoltán Áron) párost. Nekem egyébként is kedvenceim közé tartozik a két lökött fiatal, de a Vígszínház színlapján olvasható rövid szöveg („…Hamlet, Horatio, Laertes, Rosencrantz, Guildenstern és Fortinbras. Egy generáció. Fiatalok. Külföldi egyetemen tanulnak, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki, hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás.”) is azt sugallta, hogy nagyobb hangsúly lesz rajtuk. Ez sajnos nem így lett, de annyi baj legyen. Király Dániel Horatioként hihetetlen jól terelgeti és támogatja Hamletet egészen a végsőkig. Orosz Ákos egy kellően agresszív és bosszúvágyó képet tár elénk Laertesről, akinek szívét fűti a húga (Réti Nóta) iránti szeretet. Ez a szeretet, a benne rejtőzködő kegyetlenség és a harcvágy vezet el minket az előadás utolsó jelenetéhez: a párbajhoz. Nem tudom, hogy miből adódott, de a nagy négyes haláljelenet nekem túl sok volt. Vagy túl kevés? Gertrud szó szerinti lecsúszása, Laertes hangos szenvedéssel teli nyögései, Claudius utolsó felkiáltása, valamint Hamlet hirtelen „feltámadása” (kicsit bénácska) érdekes befejezést kölcsönzött ennek az önmagában szerintem csúcs előadásnak.

orulet.jpg

Aki Shakespeare terén, vagy csupán a Hamlet terén újat szeretne látni, az mindenképpen szedje a cókmókját, és irány a Vígszínház! Alapjába véve nem extravagáns előadás: a vizualitással csak bizonyos kereteken belül játszadozik, a különböző médiumokat ügyesen keveri (például videokamera és kivetítő használata), ugyanakkor van benne valami plusz, ami magával ragadja a nézőt. Ebben nyilvánvalóan nem kis szerepe van az ifjú Hamletnek, akinek a flow-ja folyamatosan tolja előre az előadást. Érdekes még megjegyezni azt az apró változtatást, hogy Eszenyi Enikő valami oknál fogva úgy érezte, hogy Fortinbrast nőként kell megjelenítenie. Ez az újítás egész vitákat robbanthatna ki a feminizmusról és a mostanában igen „trendi” gender-témáról, de ebbe most nem kezdenék bele. Aki úgy gondolja, nézze meg az előadást, és agyaljon ezen ő maga! (Aztán ossza meg velem a teóriájának eredményét! Az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket, gondolatokat nagyon is szívesen fogadom!)

 

Fotó: Vígszínház

Pálla Orsi

Elszakadt sátor nélkül is élménydús tíz nap – a 27. Művészetek Völgye Fesztiválról

Egy év után végre újra visszatérhettem a három Veszprém megyei falucskába. Kicsit féltem, hogy a tavalyi fesztivállal túl magasra tettem a mércét, mert hihetetlen jó volt minden: a hangulat, a programok, a társaság. Hál’Isten ez a félelmem nem igazolódott be, az idei tíz nap is épp oly élménydús és fergeteges volt, mint az előző évben. A kreatív kézműves foglalkozások és a neves együttesek koncertjei ellenére számomra idén is meglepő módon a színházé volt a főszerep, így a tíz napra kereken tíz színházi előadás jutott. Volt, amit végignéztem – és még néztem is volna loopolva akár egy napon át –, volt, amit már láttam, de ennek ellenére újranéztem, és volt, amit sajnos otthagytam.

mv_mood.jpg

Az úgynevezett "Völgy-mood" - Fotó: Művészetek Völgye

Ebben az évben is önkénteskedni mentem le a fesztiválra, de ez cseppet sem vont le az élmény értékéből, sőt! Minden előadást meg tudtam nézni, amit terveztem. Az utam már a legelső nap a Fidelio Színpad felé vezetett, ahol Pálos Hanna és Nagy Ervin játszották a Katona József Színház Lélegezz című előadását. Olvastam már róla, hallottam már róla, de így is meglepett. Elgondolkodtató előadást láttunk a dörögdi faluház színpadán. Az előadás hihetetlen egyszerű alapokon nyugodott: minimális kellékek (talán egy üveg bor volt összvissz a színészeknél, más nem is), gyakorlatilag nulla díszlet (na jó, egy pad azért le volt téve középre), a színpad körül fekete függöny. A két színész végtelenül hitelesen tárta elénk, hogy virágzik ki és hogy ér véget egy kapcsolat. Ha úgy nézzük, a darab egyetlen mindennapi kérdést feszeget: a gyerekvállalás vajon összeköt-e minket vagy inkább elszakít egymástól? Ezt mégis olyan köntösbe bújtatja, hogy millió másik kérdés merül fel az előadás közben a nézőben. Ennél a szűk másfél órás darabnál messze nem az akció, a cselekmény a lényeg (noha láttunk benne azt is), itt egyértelműen a megírt szövegé (dramaturg: Török Tamara) és a mondanivalóé a főszerep.

lelegezz.jpg

Pálos Hanna és Nagy Ervin, Lélegezz - Fotó: Művészetek Völgye

A következő napon elég volt hét óra előtt picivel lesétálni a kempingünk utcájának végéig az SZFE Globe-hoz. Idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Shakespeare-korabeli angol színházat igyekezett a Völgybe hozni a maga hatalmas köralakú monstrum faépítményével. Kívülről-belülről lenyűgöző látvány volt, viszont az emeleti helyekről nem mindig lehetett látni az aktuális előadást… Mindenki oda meg vissza volt, hogy milyen csudajó épületet húzott fel magának az SZFE, de én személy szerint sokkal jobban szerettem az egyetem tavalyi saját udvarát. Ott az előadás előtt és után ki lehetett ülni egy sörre vagy egy limonádéra – ráadásul isteni volt a kávéjuk! Ezzel szemben idén egy udvart (jó, hatalmas udvart, de akkor is) kapott az egyetem, illetve a Nemzeti Színház. Lényeg a lényeg: az SZFE másodéves osztályának Shakespeare-előadása, az Ahogy tetszik (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila) igen csak szélsőséges érzéseket váltott ki a nézőkből. Az előadás második felvonására a nézői létszám nagyjából megfeleződött. De nekünk, akik maradtunk, bejött ez a kissé elvont, modernizált átirat. Mivel viszonylag fiatal osztályról beszélünk, természetes, hogy nincsenek még annyira összeszokva, mint például az egyel vagy kettővel felettük járók. Ez az érzés a darabot nézve néha-néha belém nyilallt, de ez így van rendjén. Az alkotópáros (Vecsei H. Miklós – ifj. Vidnyánszky Attila) irdatlan mennyiséget húztak az eredeti szövegből, ami kifejezetten jót tett az előadásnak, de aki nem ismeri az alaptörténetet, nem biztos, hogy megértette, mi is történt a színpadon. A modernizálás, a Star Wars-idézetek, a rengeteg zenei betét meglehet, hogy összezavarta a nézők egy részét. Azt viszont meg kell hagyni, hogy nagyon jól kihasználták a Globe adta lehetőségeket: a hatalmas, elhúzható pajta-ajtót és a szabad teret.

ahogy_tetszik.jpg

A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves osztálya, Ahogy tetszik - Fotó: SZFE

Amennyire a másodéves osztály még nem érett össze, a most diplomázott Máté Gábor-osztály annál inkább egy összeszokott csapat érzetét keltette. A Kocsis Gergely rendezte előadás, a Válogatás címet viseli, és egy 70-es években játszódó dokumentumfilmre alapul. Noha az előadást már láttam az Ódry Színpadon, nem volt kérdés, hogy ott is megnézem – az ötödéves osztály ezt a vizsgaelőadást akkor játszotta utoljára. A szocializmus társadalmára reflektáló darab kellően ironikus és humoros mázat vont az amúgy komoly mondanivaló köré. A hatalom firtatása, a fiatalok helykeresése (ami máig örök téma, főleg a színpadon) és a szülői viszony kérdése mind szép sorjában tárul elénk néhány frissen diplomázott színművész, és színművésznő előadásában. Talán azt szerettem legjobban a Válogatásban, hogy egyik színész sem olyan szerepet kapott, amikben eddig láttam őket. Saját maguk szöges ellentétei voltak. Ezt az előadást nem lehetett nem szeretni (gondoljunk csak Papp Endre KISZ-titkárának bárgyú mosolyára és kávéscsésze-kocogtatására, Waskovics Andrea Zsuzsájának végtelen naivitására, vagy Gyöngyösi Zoltán Rigó elvtársának mogorva tekintetére).

valogatas.jpg

Gyöngyösi Zoltán, Osváth Judit, Baki Dániel, Papp Endre és Waskovics Andrea, Válogatás - Fotó: SZFE

A Kaposvári Egyetem Uray-osztályának Rómeó és Júlia előadása tavaly is lenyűgözött, de idén sem akartam magam megfosztani az élménytől, így a Válogatás után nem mentem messzire, csak átsétáltam a réten a Nemzeti Szín-Térre. Ugyanarra az előadásra számítottam, de legnagyobb meglepetésemre nem volt igazam. Magabiztosan sétáltam a nézőtérre, és foglaltam helyet, mert tudtam, mire kell számítsak, hogyan fogják irányítgatni a nézőket ide-oda. Hát nem! Alig hogy leültem, az egyik hallgató már fel is hívta a figyelmünket, hogy arrébb kéne fáradni a Nemzeti színpada és a Globe közti szénabálákhoz. Az osztály az SZFE Globe lépcsőjén énekelte el az előadást felvezető dalt (ami egyébként zseniális!), majd az első néhány jelenet a szénabálákon játszódott. Csak tátott szájjal néztem, ahogy a színészhallgatók fel-le ugrálnak a másfél méter magas bálákról, és rohangálnak körbe-körbe. A felvezetés után visszaültünk a rombuszban elhelyezett nézőtéri székekre, és megnéztük az első felvonást. Nem csak az elrendezésen változtattak az alkotók (újfent a Vecsei – Vidnyánszky alkotópárosról beszélünk), hanem a szövegen is. Több helyen feltűnt az átírás, ami itt is csak jót tett az előadásnak. A második felvonás sem úgy zajlott, mint tavaly – talán azért is, mert a rendelkezésre álló dombocska az előző napi eső után meglehetősen csúszott. Most nem a nézők másztak a dombra, és nézték a túloldalon játszódó előadást, hanem a színészek másztak a dombra, mi pedig maradtunk a domb alján. Most nem mi csúszkáltunk a harmatos füvön és a sárban, hanem a hallgatók. Kifejezetten a szívembe zártam ezt az osztályt – és nem csak azért, mert állják a kihívásokat, hanem mert pöpec előadást raktak össze. Megint.

rj.jpg

Helvaci Ersan Dávid és Mészáros Martin, Rómeó és Júlia a Nemzeti Színházban - Fotó: Nemzeti Színház

A fesztivál alatt látott előadások közül egyértelműen megtaláltam a kedvencem. Fülledt, vihar előtti bódító meleg volt Dörögdön, de ettől függetlenül kígyózó sor állt az SZFE Globe előtt, némely ember kezében sorszámmal várakozott, mások számért ácsingóztak sorba – hogy biztosan beférjenek. A programfüzetet lapozgatva nem volt meglepő, hogy ennyien eljöttek megnézni a hat végzős színész által színpadra vitt darabot, a Férfiak, nők és férfiak-at. Nem csak azért lettünk ennyien a réten, mert az ember szemét rögtön kiszúrta a „húzónév” (Olasz Renátó), hanem mert a rövid leírás elolvasása után arra jutott a kedves érdeklődő, hogy ez bizony egy kétórás előadás lesz egy egyszerű, ámde közkedvelt témáról: a szexről. Már a darab felkonferálását megmosolyogtam: két végzős színészhallgató (Dér Zsolt és Medveczky Balázs) tereltek be minket a favityillóba, akik elmondták, noha ők nem játszanak az előadásban, nagyon jó lesz. Reméltem, hogy igazuk lesz, mivel nem nagy elvárásokkal érkeztem oda. Pestiként ezt az előadást is volt szerencsém megnézni az Ódry Színpad padlásán, és valahogy nem nyerte el a tetszésemet. Nem volt rossz, de különösebben meg sem maradt a fejemben. Valamiért aztán mégis itt kötöttem ki: a Globe-ban, az előadás kezdetére várva. Milyen jól is tettem! A nyomasztó környezet, amit a padlás sötét falai okoztak itt a pajtában teljesen eltűnt. Azt pedig, ami nem tetszett a darabban – nevezetesen a legvége, ahol is egy burkolt nemi erőszak szemtanúi lehettünk – az alkotók (feltételezem, hogy a játszó színészekről, illetve a dramaturgról van itt szó) átírták. A sokkoló zárójelenet felváltotta egy hihetetlenül kreatív módon kitalált, az eddiginél is helytállóbb végjelenet. Ahelyett, hogy az egyetlen női szereplőt hozzászigszalagozták volna az asztalhoz, majd felborították volna azt (mint ahogy az eredetileg szerepelt az előadásban), itt kihasználták a Globe adta lehetőségeket, és a pajta hátsó ajtaja egyszer csak kinyílt. Megerőszakolás helyett csak azt láttuk, ahogy a fiúk betuszkolják a lányt egy autó csomagtartójába, majd mind beülnek és elhajtanak a rét végéhez. Ezt a katartzis érzést csak tetézte, hogy az eső is akkor kezdett rá. Mintha így lett volna megírva. Egyszerűen imádtam. És a tapsviharból ítélve nem csak én.

feriak_nok_jo.jpg

Olasz Renátó, Waskovics Andrea és Figeczky Bence, Férfiak, nők és férfiak - Fotó: SZFE

Következő este, a megszokott módon ismét váltottam: budapesti színészhallgatók után a kaposvári színészhallgatók előadásának szavaztam bizalmat. Amennyire imádtam az Uray-osztály Rómeó és Júliáját, annyira csalódtam az általuk színre vitt Ördögűzőkben. Arthur Miller drámája magában is nagy falat, főleg egy prózai színészosztálynak. Mentségükre legyen szólva, valószínűleg a saját hibámból nem tudtam értékelni az előadást, hiszen a megszokottnál is fáradtabban huppantam le a Nemzeti Szín-Tér egyik nézőtéri székébe. Emellett még hideg is volt – na jó, ez volt a legnagyobb baj. Nem csak hideg volt, majdhogynem fagy volt! Ezzel önmagában nem lett volna probléma, de a színpadon látottak nem tudták olyan szinten lekötni a figyelmemet, hogy ne jusson folyamatosan eszembe az, hogy menten odafagyok a székbe. A történet meglehetősen lassan indult be, és túl sok szöveg maradt meg az eredeti drámából, így nem feltétlenül volt izgalmas, amit hallok és látok. A budapestiek Ahogy tetszik-jében azt nehezményeztem, hogy túlságosan modern. Na most, a kaposváriak Ördögűzők-jével az volt a problémám, hogy túlságosan maradi volt. Nem szeretnék rossz véleményt mondani az előadásról, így, hogy nem néztem végig. Nem az osztály hibája, és nem is az előadásé, hogy visszavacogtam a kempingbe. Csontig hatoló hideg volt, én meg álmos voltam.

ordoguzok.jpg

Uray-osztály, Ördögűzők - Fotó: Baranyai Ádám

Egy-két nap kimaradtával újfent a Fidelio Színpadhoz vezetett az utam. Dél körül már jártam ott, és mosolyogva ücsörögtem néhány percet a nézőtéren. Nagy Dániel Viktor volt az aznapi „vendég” a Fidelionál, egymás után játszotta a Leszámolás velem című monodrámáját, illetve A nyíló combok erdein túl című előadását. Ez utóbbira próbált délben. Öröm volt nézni és hallgatni, ahogy a színpad szélén ült, lábát lógatva, gitározgatva, énekelgetve. Délután hát visszamentem, és hatalmas lelkesedéssel foglaltam helyet a második sorban. A díszlet és a kellékek megegyeztek az előadás eredeti (Jurányis) verziójában látottakkal – legalább is, amennyire a képekből meg tudtam állapítani. Vártam már az előadást, olvastam is róla, de ugyanúgy, ahogy az első napi produkcióval voltam, úgy voltam ezzel is. Meglepett és elgondolkodtatott. A meleg fiú története, meleggé válása, másságának felvállalása sokkal durvább és leplezetlenebb formában jutott el hozzánk, nézőkhöz. Egy-két jelenetnél szó szerint fogtam a fejemet, és magamban imádkoztam, hogy legyen már vége (például mikor elmesélte az első együttlétét egy fiúval), néhánynál viszont kifejezetten érdeklődve hallgattam az adott történetet. Komoly előadás, durva mondandóval, mindenféle körítés nélkül.

leszamolas_velem.jpg

Nagy Dániel Viktor, Leszámolás velem - Fotó: NDV

Az igazat megvallva a tíz fesztiválelőadás közé besoroltam egyet, amit nem is láttam. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves osztályának Mágnás Miskája viszont megér egy misét. Ahogy átlapoztam a programfüzetet, és megláttam az előadás címét azonnal eszembe jutott egy tavalyi, talán májusi este. Az Úri Muriban ültünk – valami születésnapot ünnepelhettünk –, mikor megjelent az akkor még másodéves Szalay Bence, és odaverődött a már ott ücsörgő osztálytársaihoz. Arról kezdtek beszélni, milyen fáradtak, mert a Mágnás Miskát próbálják. Azóta terveztem megnézni az előadást, de sajnos újfent másmerre mentem helyette. Ezzel pedig lecsúsztam róla, mert ott, a Völgyben játszották utoljára. Azért azzal nyugtatom maga, hogy nem teljesen maradtam le a Mágnás-élményről, mert délután a Nemzeti Szín-Téren kóvályogva belepillantottam az előadás próbájába. A színészhallgatók mérhetetlen lelkesedéssel gyakorolták a koreográfiát és rendezték át az előadást a pajta adottságaihoz alakítva. Ahogy pedig este sétáltam a csigabuszhoz, akarva-akaratlanul megálltam az SZFE Globe előtt, hiszen megütötte a fülemet a Cintányéros cudar világ dallama. Nem tudtam nem meghallgatni a dalt… de az azt követő vastapsot már nem álltam végig, viszont abból is arra következtettem, hogy jó munkát végzett a harmadéves osztály.

magnas_miska.jpg

A Mágnás Miska ifjai - Fotó: SZFE

Huszonkilencedike este úgy döntöttem, nem verekszem be magam a tömegbe a Nemzeti Szín-Tér nézőterére, hanem harmadmagammal kiülünk a domboldalra, hogy onnan nézzük a Nemzeti Színház Szentivánéji álomját. Nagyszínpadon, bonyolult és lenyűgöző színpadtechnikával már láttam a darabot, de hajtott a kíváncsiság, hogy vajon milyen lehet szabadtéren, a lehető legegyszerűbb technikával. Ezt hamar meg is válaszoltam magamnak: épp ugyanolyan jó. Csak ott derült ki számomra a Nemzetisekkel beszélgetve, hogy ez az előadás eleve szabadtérre készült, és az a változat, amit a Nemzeti Színház nagyszínpadán láthatnak a nézők évad közben „csak” egy átrendezett verzió, így egyáltalán nincs szükség a túlbonyolított hang- és fénytechnikára, valamint a „reptetésre”. A poénok ugyanolyan jól működtek a völgyben is, a színészek pedig épp akkora lelkesedéssel játszottak, mint a pesti színházukban. Annyiban voltam picit csalódott, hogy a többi Völgyre meghívott előadással ellentétben, itt nem láthattunk semmi „extra” átrendezést, amivel azt az érzést keltették volna, hogy ez az előadás bizony éppen akkor, éppen oda, a Nemzeti Szín-Tér színpadára lett tervezve. De egy jó előadás így is, úgy is jó előadás.

szentivaneji.jpg

Szentivánéji álom a Nemzeti Színházban - Fotó: Nemzeti Színház

És eljött az utolsó este. Annyira vártam már! A harmincadika este kilenc óra volt az egyetlen biztos pont a völgyes programomban, hiszen akkor hozták fel/le Debrecenből a nem titkoltan kedvenc alkotópárosom (Vecsei – Vidnyánszky) Arany János és Petőfi Sándor levelezéséből készült előadásukat, a Kinek az ég alatt már senkije sincsent. Mivel ennyire vártam már, szinte törvényszerű volt, hogy nem fog zökkenőmentesen zajlani az este. Nyolc óra után pár perccel akkora vihar csapott le egész Taliándörögdre, hogy csak na! Nem a pici eső, pici dörgés, pici villám kategória volt, hanem rendesen beleremegett a föld minden egyes félperc hosszú mennydörgésbe. Enyhe pánik és félelem tört rám, hogy „Mi van, ha elmarad az előadás?!” ez beigazolódni látszott, mikor kilenc órakor Gábor (az udvargazda) összehívta a Szín-Téren ácsorgó tömeget (ja, mert nem tántorodtunk ám meg! Rengetegen álltunk ott az apró sátrak alatt, az előadásra várva) egy nagy bejelentésre. De hál’Istennek nem törölték az előadást – Gábor annyit mondott, hogy fél órát várnak, és akkor meglátják, mi lesz. Onnantól kezdve csak imádkozni tudtam, hogy ha egy pici csúszással is, de azért legyen előadás. És…*dobpergés* így lett! Fél tízkor a színészek, illetve Hasi meg Ati felpattantak a színpadra, és őrült módon takarítani kezdték. A színpadra mentett száraz székeket visszatették a fűre, a padlót felmosták, a díszletet visszapakolták, és már kezdődhetett is az előadás. Hihetetlen jó csapat jött össze, ismét (a Liliomfis csapat nálam viszi a prímet, és valószínűleg mindig is vinni fogja...). Az előbbi vihart aztán később el is viccelték az előadásban – volt egy pár improvizált mondat a darabban, ami egytől-egyig hihetetlen jó hatást keltett („Na, most jön az izgi rész… hogy hozzák le a fiúk a tehenet a domb tetejéről a csúszós füvön…” – Gyöngyösi Zoltán az előadás közben). Egy jól összerakott előadást láttunk, egy jól működő csapat játékával. Apropó, egyáltalán nem érződött a darabon, hogy a szereplők java része még csak gimnazista (pontosabban a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma-tagozatos diákjai). Profikat megszégyenítő módon vették az akadályokat – mint például a csurom vizes füvet és sártengert. Olyan előadás volt, amit egészen biztosan meg fogok nézni Pesten is – mert hogy ebben az évadban érkezik a Pesti Színházba! Aki teheti, mindenképpen nézze meg. Én tuti megyek, sőt, az öcsémet is magammal viszem.

kinek_az_eg_alatt_janka_barnabas.jpg

Állapotok az előadás előtt, Kinek az ég alatt már senkije sincsen - Fotó: Janka Barnabás

Az idei Művészetek Völgye színházi kínálata is figyelemreméltó volt, noha a főszerepet idén az egyetemisták (legyenek kaposváriak, vagy budapestiek) kapták. Szerintem egy ilyen fesztivál és az ezzel járó feladatok, kihívások kifejezetten jót tesznek egy színészosztálynak – sokat tanulnak belőle. Mivel tavaly a délutánok alatt végigjártam a színházzal kapcsolatos programokat (színésztréning, drámafoglalkozás, koncertek), idén ezek helyett a Momentán udvar improvizációs foglalkozásaira, az ismert együttesek koncertjeire, illetve a kézműves foglalkozásokra szavaztam. Hiába, egyre jobban vonz magához a Völgy-életérzés. Ahogy tavaly ilyenkor, ismét fel van vésve a naptáramba a következő időpont: 2018. július 20-29! Ott tali! (:

 

Pálla Orsi

Ember Márk: "Elmegyek almát szedni."

Kíváncsi voltam, milyen lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenleg végzős színész hallgatójával interjúzni. A színpadon látottak alapján tanácstalan voltam: Vajon közvetlen lesz? Vagy azért tartja a távolságot? Mindenesetre meg voltam lepve, hogy szakított rám időt a külsős gyakorlata és a szakdolgozatának írása mellett. Ez már egy jó pont volt. No, meg az is, hogy a megbeszélt időpontban már ott is volt a megbeszélt helyen. A napsütötte Múzeumkertben beszélgettünk erről-arról: zenéről, színházról, családról.  

img_3479.JPG

Ami azt illeti, csodálkoztam, hogy ráérsz... Noha már nincsenek az egyetemen óráid, az időd nagy részét kiteszi a külszínházi gyakorlat a Vígszínházban és a Pesti Színházban. Most mégis itt vagy, és nem próbálsz. Hogyhogy?

Most nincs próbafolyamat a színházban, azért nem próbálok. Szünet van. Majd lassan kezdődnek a következő évad bemutatóinak próbái. Két éve vagyok a Vígben, és eddig mindig úgy volt, hogy évad végén elkezdtük próbálni azt, ami a jövő évadban lesz bemutatva. Most is valami olyan fog készülni – amiről még nem beszélhetek –, ami jövőre lesz bemutatva.

A daraboknak, amikben most játszol, java része zenés előadás. Énekelsz, több hangszeren is játszol, és volt zenekarod is… Vagy van?

Van, van. Én viszonylag későn kezdtem el zenélni, 12 éves koromban. Ami azért számít későnek, mert a körülöttem élő emberek, illetve a gyerekkori barátaim már mind játszottak már akkor valamilyen hangszeren. Pomázon van egy zeneiskola, ahova nagyon sokan járnak. Láttam egy előadást anyukámmal a Radnótiban, amiben valaki klarinétozott. És akkor az a hangszer nekem nagyon megtetszett. Mondtam anyukámnak, hogy én olyan hangszeren szeretnék játszani. Nem volt semmi külső kényszer, egyszerűen el akartam kezdeni, akartam abba a zenesulis közösségbe tartozni. Érdekes volt, mert amikor elkezdtem, akkor mégsem mertem abba kapcsolatba lépni az ottani srácokkal… Emlékszem, volt ott egy várakozó (ez volt a neve a szobának), ahova beülhettél az óráid között. És én szeptemberben kezdtem el járni, és az elején nem mertem bemenni ebbe a szobába. Kint ültem a zenesulinál a parkban, amíg vártam az óráimra, aztán mikor elkezdett hideg lenni odakinn, akkor merészkedtem be először a várakozóba. És ott akkor megint nagyon sok barátot szereztem. Mindegy, szóval ott kezdődött a zenélés.

És hol folytatódott?

Hát, aztán bekerültem egy szerb népzenekarba, ahol mindenki váltogatta a hangszereket: tamburáztak, harmonikáztak… Szóval én is elkezdtem tamburázgatni, meg ilyenek, mentem másfajta hangszerek felé is. Aztán gimiben mindenki gitározott, ez volt menő. Én meg nem tudtam gitározni, és akkor gyorsan megtanultam azt is – amennyire lehetett, magamtól. Egy barátom mondta, hogy csináljunk egy zenekart. Én nem akartam, vagyis nem éreztem azt, hogy tudok annyira játszani, hogy ebből zenekar lehessen. Aztán addig győzködött, meg akkor volt egy barátnőm, aki nagyon mondta, hogy csináljam, mert tök jó lesz, amíg egyszer csak azt mondtam, hogy oké. Viszont egy kikötésem volt: én nem akarok olyan zenekart csinálni, aki mások számait játssza. Azt mondtam, hogy csak saját dalokat játsszunk. Mert akkor már voltak olyan ambícióim, hogy így… írogattam dalokat.

„Már” voltak? Még mindig vannak?

Most kevés időm van erre, de egyébként néha, amikor le tudok ülni gitár mellé, akkor pattannak ki dolgok… Na, mindegy. És akkor végül mi elkezdtük a zenekart, és viszonylag hamar sikerünk lett. Emberek elkezdtek járni a koncertjeinkre. Pont, amikor végzősök voltunk, akkor ünnepeltük az egyéves születésnapunkat a Dürer Kertben, ahol már ott volt kétszáz ember. Akik a mi dalainkat énekelték. Tehát, tényleg úgy tűnt, hogy ebből lehet valami. Pont ezen az egyéves szülinapi bulin aztán ott vártunk a backstage-ben a kezdésre, amikor jött a basszusgitárosunknak, Ákosnak egy e-mail a telefonjára. Kiderült, hogy felvették őt Hollandiába egyetemre. Akkor persze ennek nagyon örültünk, de nyilván ott volt a levegőben, hogy akkor ennek most van egy határideje. Hogy egyszer majd ez így nem lesz. És ezután engem meg felvettek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ami megint egy olyan jelet mutatott, hogy erre nem lesz idő. Amikor felvettek minket, akkor utána felvitt a társalgóba minket Máté Gábor és Dömötör András, hogy leüljünk beszélni. Ott elmondták, hogy mi vár ránk a következő időkben. Mondták, hogy nem lehet külsős munkákat vállalni, meg, hogy itt leszünk benn az egyetemen… Nekem meg rögtön az volt az első kérdésem, hogy a zenekart megtarthatom-e. Mindkettejük arcán egy ilyen kis baljós mosoly jelent meg, azt mondták: „Nem biztos, hogy lesz rá időd…” és tényleg így lett. Egyáltalán nem volt rá időm, úgyhogy az így most szünetel. Tavalyelőtt, mikor felszabadultak a vasárnapjaink, csináltunk egy bulit az Alcatraz nevű helyen, ami csumára megtelt. Az akkor olyan jó érzés volt, hogy eltelt három év, és még vannak emberek, akik ezt nem felejtették el, akik eljöttek… Aztán nyáron csináltunk még egy bulit, de aztán elkezdődött a gyakorlatom, és már megint egyáltalán nem volt időm. Szóval volt ez a zenekar, nem szűnt meg, de pihentetés alatt van.

Szóval lehet, hogy még visszatértek ehhez? Tervben van?

Szinte biztos vagyok benne, hogy ez még lesz. Csak egyelőre most az életem menete és a ritmusa nem engedi meg nekem, hogy ezzel úgy tudjak foglalkozni, ahogy én szeretnék.

img_3480.JPG

Így, hogy jártál zenesuliba, klarinétozol, gitározol, itt van akkor a zenekarod… Nem hajlottál inkább a zeneiskola irányába? Továbbtanulásnál? Hogy komolyabban foglalkozz a zenével? Miért lett színház?

Nem tudom. Gyerekkoromtól kezdve színész akartam lenni. Nem nagyon volt olyan kitérő, hogy én a zenét, mint hivatást válasszam. Ez inkább valamilyen szenvedély volt. Nyilván voltak ráutaló jelek, hogy valamennyire azért konyítok hozzá, nincs botfülem, meg van ritmusérzékem… De én nem gondoltam úgy, hogy én ebben tudok jó lenni. Azt, hogy én tudok énekelni, azt én sokáig nem is tudtam. De még akkor sem, amikor zenekar volt, pedig én ott énekeltem. Én igazából az egyetem alatt jöttem erre rá, ahol az énekmesterem, Bagó Gizella vezetett rá, hogy nekem ez tényleg megy.

„Gyerekkoromtól kezdve színész akartam lenni.” Akkor B terved sem volt?

Nem volt B tervem. Az egyetemi felvételi harmadrostáján csináltak mindenkiről egy ilyen videót, amin megkérdezték, hogy mit csinálunk, ha nem vesznek fel. Én erre azt mondtam – most néztük vissza ezeket a felvételeket, erre nem is emlékeztem! -, hogy „Elmegyek almát szedni.” Nem is tudtam úgy gondolni erre, hogy lehet ezt úgy csinálni, hogy közben van B terved. Készültem én erre a felvételire gimnáziumban, drámatagozatra jártam, nagyjából tudtam, mennyire kell ezt komolyan venni. Azt hiszem igazán komolyan vettem ezt a felkészülést, és azt éreztem, hogy nem lehet ezt úgy csinálni, hogy arra gondolok, mi mást csinálnék. Csak akkor tudom megcsinálni, ha csak erre gondolok.

Lelkiismeretesen készültél, és fel is vettek. Szuper öt év telt el, de fél lábbal már kinn vagy az egyetemről, sőt. Mennyit tanultál, mennyit kaptál a sulitól?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem olyan, hogy annyit tanulsz, amennyit meg szeretnél tanulni. A művészeti iskolákat, szerintem, végig lehet lébecolni úgy, hogy olyan, mintha csinálnál valamit, de közben nem. Ott van a szakma krémje, a legelitebb emberek tanítanak ott, akik azt mondják, hogy „Tessék, itt vagyok én, és annyit veszel el belőlem, amennyit te el akarsz.”  Úgy veszem észre magamon a fejlődést, hogy eszembe jutnak olyan gyakorlatok, amiket úgy éreztem, hogy nem tudok megcsinálni, vagy tényleg nem tudtam megcsinálni. De most már úgy gondolok rájuk, hogy már ezer ötletem van, vagy már pontosan tudom, hogy mit kellett volna csinálni ott és akkor. És lehet, hogy nem is baj az, hogy ott és akkor nem tudtam. Kellett az út.

Az egyetemen is voltak vizsgaelőadásaitok, nem is egy. De ott nyilván más a felkészülési folyamat meg a próbafolyamat, az egésznek a menete és a hangulata. Mivel, vagy mennyivel másabb neked?

Nem lehet kvalitásaiban mérni a kettőt. Az egyetemen az van, hogy egy vizsgára készülsz egy egész féléven keresztül. Tehát mondjuk, van olyan, hogy egy jelenetet nyüstölsz négy hónapig, és egyszer mutatod be közönség előtt: a vizsgán. Vagy mondjuk kétszer, mert kétszer megy le a vizsga. Teljesen más a helyi értéke a két dolognak. Itt vannak olyan előadások, amiket a bemutató óta eljátszottunk harmincszor – A Pál utcai fiúkat most már több mint ötvenszer. A Színművészetin nincs ez. Nincs lehetőséged, hogy esetleg vizsgát kijavíts. De igazából a vizsga maga nem is annyira fontos. Nem a vizsga a legfontosabb, hanem az, hogy te hogyan foglalkoztál akár egy tízperces jelenettel mondjuk négy hónapon keresztül. Az út sokkal fontosabb, és azok a tanárok, akik benn ülnek, azok pontosan tudják ezt és ők ezt nézik. Hogy te hogy kezdted el ezt a jelenetet, és most hova jutottál. A színházban a néző nem arra fog gondolni, hogy te a próbafolyamat elején mennyit küszködtél, hanem, hogy ma este mit produkálsz.

Az is más a kettő között, hogy amíg az egyetemen veled egykorúakkal voltál körülvéve, most egy nagyon vegyes színész- és művészgárdával dolgozol. A Liliomfi bemutatója óta eléggé felkapott téma lett az színházi alkotók két (vagy több) generációja között megjelenő különbség.  Egyre több előadásban jelenik meg ez a kiválni akarás a ti generációtok részéről, hangsúlyozzák, hogy azért ti már „elüttök” az előzőektől…

A körülmények lettek mások. Az, hogy az előző rendszerben, a rendszerváltás előtt, mindenkinek volt valahol helye, az például nem volt kérdés, hogy lesz e gyakorlatra lehetősége egy főiskolásnak. Nem volt ennyire telített a szakma. Manapság ez nincsen. Van olyan, aki a gyakorlatot sem tudja megkapni, vagy esetleg nincsen lehetősége arra, hogy gyakorlatot szerezzen. Régen ilyen nem volt.  A körülmények változtak, és a mi generációnknak, ehhez igazodnia kell. Hogy van olyan, hogy nem kapsz munkát egy kőszínházban, és saját magadnak kell felépíteni mindent, mint egy brandet, mint egy vállalkozást.

És épp ebből születnek a független társulatok, amiből egyre több és több van. Te nem gondolkoztál azon, hogy mi lenne, ha…

Ha nem kőszínházban lennék?

Ha nem kőszínházban lennél.

Engem valójában nem az a kérdés foglalkoztat, hogy kőszínházban vagy független színházban vagyok. Engem az foglalkoztat, hogy jó csapatban, ihletetten dolgozhassak. Ezt a Vígszínházban megtaláltam. Olyan emberekkel dolgozhattam, és olyan munkákon, amik engem érdekeltek, és amikben én jól éreztem magam. Az, hogy ez most kőszínház vagy független színház, az nekem ilyen szempontból egy másodlagos kérdés. Engem az érdekel, hogy azok az emberek, akikkel én együtt vagyok a nap huszonnégy órájában – hiszen nagyon sokszor vagyunk együtt a nap huszonnégy órájában ugyanazokkal az emberekkel a Vígszínházban is –, azok olyanok legyenek, hogy azt érezzem, hogy van egy közös ügyünk. Hogy azt érzem, hogy hasonlóan gondolkodunk arról, hogy mit jelent színházat csinálni. És én ilyen szempontból a Vígben, és a Vígszínház csapatában nem csalódtam. Sok olyan ember, és munka van itt, akiknek, és amiknek én rengeteget köszönhetek. Mondjuk A Pál utcai fiúk, a Haramiák, a Szentivánéji álom, amikről azt gondolom, hogy ritkán jön létre olyan jó hangulatú próbafolyamat, és olyan összetartó közösség, mint ami ezen előadások próbafolyamata alatt létrejött.

Ezt az előadáson érezni is lehet egyébként. A közönség is nagyon jól érzi, hogy szeretitek ezt csinálni, ugyanúgy élvezitek azt a színpadon töltött három órát, mint ők.

Sokan mondják, igen. Amúgy A Pál utcaiban nálunk az is még egy tényező, hogy mi november óta lejátszottunk több mint ötven előadást, ami azért megterhelő. Csomó duplát, általában a havi tíz, az fix. És közben meg az van, hogy olyan jó emberek vannak ott, hogy egyszer csak nem válik teherré. Nyilván vannak fáradtabb napok is, de jó érzés köztük lenni. Ezek között az emberek között. És erre mondom azt, hogy ilyen szempontból nekem ez mindegy, hogy független társulatban vagy kőszínházban van. Ahol ez van, ott nekem jó, ott nekem helyem van.

img_3481.JPG

A Pál utcai is, és a Dzsungel könyve is ifjúsági előadás. Más gyerekeknek játszani, mint felnőtteknek?

Más. Azért más, mert a gyerekekben semmi fajta előítélet nincsen, mármint néha a gyerek azt sem tudja, színház, amit lát. Tehát, ő sokszor azzal sincs tisztában, hogy akik ott állnak, azok színészek, hanem egy az egyben értelmez valamit. És ezért sokkal inkább át tud élni valamit. Pont ezért kockázatosabb terep is. Felnőtt néző előtt lebukni nem annyira súlyos, mint egy gyerek előtt, akinek lehet, hogy ez lesz az első meghatározó élménye a színházról, lehet, hogy az én hanyagságom, vagy épp ihletett állapotom dönti el, hogy ő színház szerető emberré válik e vagy sem. Én valahogy így fogalmaztam meg ezt a gyerekek-felnőttek kérdést. De mindkettőt szeretem.

Vegyük akkor A Pál utcai fiúkat meg a Szentivánéji álmot. Pásztor. Lysander. Két egymástól igen messze álló embertípus. Van olyan, amelyiket jobban szereted?

Nincs. Nincs olyan, hogy valamelyiket kevésbé vagy jobban szeretem. Örülök neki, hogy különböző embereket játszhatok. A színésznek alapvetően meg kell tanulnia szerintem azt, hogy hogyan lehet megszeretni dolgokat. Ha nem szereted amit csinálsz, akkor az nyűg.

Valamelyiket csak közelebb érzed magadhoz, nem?

Mármint Ember Márk, mint személyiség, melyikhez érzi magát közelebb?

Igen.

Hát, a személyiségemhez Lysander közelebb van, mint Pásztor. De ez nem azt jelenti, hogy színészileg az egyiket jobban szeretem, mint a másikat. De ha az a kérdés, hogy én milyen ember vagyok inkább, akkor inkább Lysander vagyok.

Ez érdekes. Pedig Sír Kán is inkább hajaz Pásztorra… 

Valahogy megtalálnak ezek a rosszarcú emberek.

Igazából, nagyon nem erre a válaszra számítottam.

Tényleg? Azt gondoltad, hogy hozzám az ilyen keményebb csávók állnak közelebb? (nevet) Hát, nem. Erre abszolút az a válaszom, hogy inkább Lysander vagyok én. Lysanderben sok olyan dolgot ki tudtam játszani magamból, amiket eddig nem. A pályám alatt igazából most először kellett megformálnom szerelmest a színpadon. Nem sokat találkoztam eddig ezzel, mert az osztályomban a tizennégy ember közül nem én jelentettem a szerelmest. Én ott, az osztályban, általában mindig határozott férfiembereket játszottam, mert mindig voltak alkatilag olyanok, akiknek az közelebb volt. De itt, a Vígben én vagyok az egyik legfiatalabb, és ezért erre lehetőség adódott. Sok olyan dolgot kipróbálhattam, és kipróbálhatok a mai napig, amiket idáig nem. Miközben azt érzem, hogy ezek elég erősen bennem vannak. Az ilyen líraibb figurák is.

Most találtam néhány, egy-két évvel ezelőtti vizsgafilmet, amikben benne vagy, és azokban sem játszol kifejezetten szerelmes alakot. Most szerepeltél a #sohavégetnemérős-ben, és hamarosan kijön az Egynyári kaland második évada, meg a Viszkis is. El vagy halmozva filmekkel, nem?

Volt szerencsém a nyáron forgatni, igen. Meg most nyáron volt egy kanadai filmsorozat, abban is volt lehetőségem forgatni pár napot. Az is nagyon érdekes volt: idegen nyelven csinálni végig. Volt egy külön ember, aki csak arra figyelt, hogy az én angolom német náci akcentusú legyen. 

Ez tényleg izgalmas lehetett. Bár ami nekem furcsa, hogy kevés színházi alkotó, színész beszél idegen nyelvet. Egyszerűen nem tanulnak más nyelven. A mi generációnkra mondjuk, egyre jobban ráragad az angol legalább…

Igen, de ez nagyon erősen összefügg azzal, hogy milyen a közoktatás nálunk. Hogy mennyire nem fordítanak elég figyelmet a nyelvekre. Én ugye két világba látok bele: belelátok a szerbiai világba és a magyarba is. És azt látom, hogy akik Szerbiából jöttek át Magyarországra (idekényszerültek például a szerbiai háború idején), sokkal jobban beszélték a nyelveket, mint mi. Sokkal fogékonyabbak is voltak rá. Közrejátszik ebben az is, hogy Szerbiában nincs szinkron. Szerbiában a mai napig minden eredeti nyelven megy. Az szerintem nagyon jó, hogy itthon van szinkron, és minőségi szinkron is van. Én nagyon szeretek sorozatokat végignézni, szinkronnal, aztán eredeti nyelven is. Nagyon érdekes. Az viszont biztos, hogy nagyon sokat hozzátesz, ha úgy nő fel valaki, hogy csak eredeti nyelven néz filmeket. Például, amikor 2007-ben Szerbia megvette a Minimaxot, hogy ott is legyen… Náluk effektíve nincs szinkronstúdió, ezért olyan embereket kerestek, akik Magyarországon Szerbül beszélnek, és mondjuk még indíttatásuk is van a színház iránt. Így találták meg a Magyarországi Szerb színházat, ahova nekem erős kötődésem van. Ezért én gyerekként elég sokat szinkronizáltam szerbül. Magyar meséket szinkronizáltam magyarról szerb nyelvre. És az ment le aztán Szerbiában.

img_3484.JPG

Most is, innen majd szinkronizálni mész. Sokat szinkronizálsz amúgy?

Hát, tavaly kezdődött el ez megint, mikor volt egy kurzusunk az egyetemen Aprics Lászlóval, és az óta kezdek így belekóstolgatni komolyabban a szinkronba. Heti kétszer-háromszor biztos járok.

És mit csinálsz? Sorozatot? Filmet?

Ami éppen van. Odamegyek, és akkor általában ott tudom meg.

Nincs állandód?

Volt állandóm, volt az HBO-n egy sorozat, csak ott megöltek. (nevet) Most volt egy mesefilmem, a Minimaxon fog kijönni, Poli a robomobil, amiben én vagyok a dömper, Dömpi. De most azt is már befejeztük, tehát most pont az összes állandó sorozatommal kész vagyok.

Na, szépen elkanyarodtunk a filmtől… Oda visszatérve. Forgattál most egy csomót, élvezted, tetszett… de attól még neked a színház marad az elsődleges?

Hát, engem már gyerekként is nagyon-nagyon érdekelt a színház. Az volt mindig az első. Mondom, gyerekként is színész akartam lenni, de mindig színházban.

Nem volt olyan, hogy te akarsz lenni az új Brad Pitt?

Nem, nem voltak ilyen indíttatásaim. Olyan se volt soha, hogy „Én akarok lenni az új…” Én az Ember Márk akartam lenni.

Amennyire tudom, nem csak te vonzódsz így a színházhoz, hanem a húgod is már afelé kacsintgat. Ilyen beállítottságú a család?

Hát, ő is belekeveredett ebbe a körbe. De az majd eldől. Még nagyon kicsi ahhoz, hogy bármit ki lehessen jelenteni. Anyukám pedagógus, apukám pedig sebész.  Gyerekként apámra úgy tekintettem, mint egy szuperhősre. Mármint, volt egyszer például egy baleset. Kocsival mentünk, történt egy motorbaleset, és apám ezt látta. Ránéztem, láttam, ahogy elgondolkozott, hogy mi is legyen. Siettünk valahova, de tényleg, valahova nagyon rohantunk. De tudod, egyszer csak a tudat, meg a hivatása nem engedte, hogy továbbmenjünk, hanem az volt, hogy „Nekem ki kell szállnom, és oda kell mennem”. És odament. És amíg mi ott vártunk a kocsiban, ő olyan állapotba helyezte azt az embert, hogy ne haljon meg, amíg jönnek a mentők. És akkor arra gondoltam, hogy az én apám olyan, mint Superman vagy Pókember, aki ott van, ha kell, és milyen jó lenne nekem is ilyen hősnek lenni. De aztán én nem tudtam volna annyit tanulni, hogy ezt így tudjam csinálni. Szóval egyáltalán nem egy ilyen lázadás volt bennem, engem gyerekkorom óta csak ez érdekelt: a színház.

 

Fotók: saját

Pálla Orsi

"Véssük ide ma fel, hogy megmarad ez a hely, vagy egyszer belehalunk"

A Vígszínháznak nem egyszer sikerült már éveken – évtizedeken! – át tartó sikereket elérnie egy-egy előadásával (gondoljunk csak A dzsungel könyvére). A jóslatok szerint a 2016 novemberében bemutatott A Pál utcai fiúk című zenés darab is hasonló jövő elé nézhet. Mit ne mondjak, a jegyfoglalások alapján egyet kell értsek ezzel. 

 

puf.jpg

Molnár Ferenc, Dés László, Geszti Péter, Grecsó Krisztián és Marton László – valamint a Vígszínház társulata – kiváló alkotócsapatnak bizonyult. A száztíz évvel ezelőtt írt ifjúsági regény sokunknak legfontosabb olvasmányélménye volt az iskolai évek alatt. Lelkesen olvastuk, talán a film változatot is láttuk, de így, színpadon, valahogy közelebbinek és közvetlenebbnek hat a maréknyi kisfiú története. A Molnár Ferenc által megalkotott szókincset – mondhatni gyermeknyelvet – felhasználva formálta át némileg Grecsó Krisztián a szöveget, így a mai iskolások is megértik az egyes történéseket és fogalmakat, mint például az einstand vagy a grund. A több mint egy évszázadnyi különbséget az elhangzó szövegen nem is érezni, inkább a szituációk, illetve a jelmez (jelmez: Benedek Mari) indikálják, milyen korban is vagyunk épp. A Dés-Geszti páros szerzeményei épp oly fülbemászóra sikeredtek, mint a már említett A dzsungel könyve zeneszámai. Marton László pedig megrendezte magát az előadást. Attól sem hátrált meg, hogy érett férfiemberekre kellett osztania a számunkra gyámoltalan fiatal kisfiúkként ismert szerepeket.

puf2.jpg

A tíz Pál utcai fiút – és ugyanígy a Vörösingeseket – egy-két kivétellel a vörösek oldalán olyan fiatal színészek játsszák, akik noha már messze vannak a tinédzserkortól, ügyesen alakítják a gyerekszerepeket. Az általuk viselt ruhák homogenitása egyértelműen jelzi, hogy ők ugyan egy csapathoz tartoznak, a fiúk egytől egyig teljesen eltérnek a másiktól – mind kinézetben, mind viselkedésben, nehéz közülük egy-egy alakítást kiemelni. Csele (Medveczky Balázs) kellően suta, Csónakos (Király Dániel) talpraesettségével kenterbe veri a papuskáit, Kolnay és Barabás (Tóth András és Zoltán Áron) párosa folyton megnevetteti a nézőket a maguk civakodásaival, Geréb (Csapó Attila) pedig a szemünk előtt válik a Grund árulójává. A Pál utcaiak vezetője – és később elnöke –, Boka (Wunderlich József) játéka sokrétű, ügyesen próbálja irányítani a barátait, közben kiállni a gyengébb mellett, és még meg is védeni a saját placcukat. Mindezek mellett azonban mégis van egy szereplőnk, akit ki kell emelni, aki nélkül nem létezhetne az egész történet. A Nemecseket játszó Vecsei H. Miklós első ránézésre egyáltalán nem hasonlít a fiúra. Ám ha összeadjuk a néhány számmal nagyobb nadrágot, a félrefésült hajat, a görnyedt tartást és a visszafojtott hangot, mégis egy tökéletesen nemecseki figurát kapunk.  Amennyire elhisszük a kis Nemecsek minden egyes szavát, annyira nehéz komolyan venni Áts Ferit (Józan László), aki már külső adottságainál fogva sem tökéletes Vörösinges. Emellett pedig a hangja is közelebb áll azokéhoz a „hisztis” és „nyávogós” fiúkéhoz, akiket az előadásban kifiguráz. A Vörösingesek két valóban hiteles tagja a Pásztor testvérek (Ember Márk és Nádas Gábor Dávid), akik szünet nélkül szekálják az ellenséges csapat tagjait - de még egymást is.

puf3.jpg

Az előadásban elhangzott dalokat, ha akarjuk, ha nem, meg fogjuk jegyezni, mert egyszerűen lehetetlen kiverni őket a fejünkből. A Geszti Péter által írt szövegek hol viccesre sikeredtek (Einstand, tesó!), hol kifejezetten meghatóra (Mi vagyunk a Grund!). Azt azonban kijelenthetjük, hogy az összes dalban – és ugyanígy az előadás egészében – a ritmus dominál. A dalok jószerivel mind úgy kezdődnek, hogy a színpadon valaki vagy az asztalon dobol, vagy a lábával dobbantgat, vagy tapsolni kezd. Ritmus, ritmus, ritmus. Ez az előadás kulcsa, erre épül a koreográfia is (koreográfus: Horváth Csaba), ami a két ellenséges csapat nagy csatajeleneténél különösen látványos. Ugyanakkor a ritmus, ez a dobolás az, ami hihetővé teszi a dalbetéteket, hiszen egyetlen iskolában sem kezd el egy diák csak úgy, a semmiből énekelgetni, amibe a többiek később beszállnak. Azt már jobban elhisszük, hogy ha valaki a papírjaival kezd valamiféle hangot kreálni, ráadásul ritmusosan, akkor a többiek is előbb-utóbb beszállnak, más eszközökkel, vagy akár énekkel.

puf4.jpg

Van még egy nem elhanyagolható összetevője az előadásnak. Ez pedig nem más, mint a díszlet. A folyamatosan színen lévő díszletelemek (díszlet: Khell Csörsz) átalakíthatók, forgathatók, összecsukhatók és kinyithatók. Mostanában bevált technika, hogy a színpadon a színészek változtatják a díszletet, ők alakítják át az előadás közben. Vannak darabok, ahol ez zavaró, vagy picit indokolatlan tud lenni (például a Nemzeti Színház Részegekjénél), de ebben az esetben még jól is veszi ki magát, ahogy a csipetnyi fiatal össze-vissza tologatja a hol iskolapadként, hol rámpaként, vagy erődként és ablakként funkcionáló térelemeket. Háromféle helyszín van jelen a darabban (vagyis négy, ha beleszámítjuk Nemecsekék otthonát az utolsó jelenetben): a díszlet azonban ugyanazokat az elemeket használja fel mindenhol (a Grundon, a Fűvészkertben és az iskolában) – csak kissé átalakítva.

puf5.jpg

A világirodalom legtöbb drámájának és regényének története a szerelem köré épül. A szerelmi szálakat a végletekig lehet húzni, bonyolítani. Ám Molnár Ferencnek nem volt szüksége rá, így nem is látunk női szereplőt a színpadon ez alatt a három óra alatt. Valahogy azonban mégis sikerült egy olyan művet írnia, amelynek témája és problémája egyetemes, mindenki számára fontos, mindenkinek ismerős, és legfőképpen mindenkor érvényes. Barátság, árulás, hűség, hatalom. Vajon kinek mi a fontosabb? Látva az egyes szereplőkben végbemenő változásokat, azt hiszem, mindannyian elgondolkodunk ezen a kérdésen – ha máskor nem, a körútra kilépve.

puf6.jpg

Magyar irodalom. Ifjúsági irodalom. Zenés előadás. Összességében kiváló előadás született a legfentebb említett néhány művész közös munkájából. Nem minden előadást – sőt! – játszanak el a bemutatót követő négy hónap alatt ötvenszer, nem minden előadásból lesz aranylemez néhány hónappal a premier után… Az előadás sikerét ezek mellett mi is mutatja jobban annál, hogy a jegyekért jószerivel meg kell harcolni? Ha ügyesek vagytok, még le tudtok csapni egy-két pótszékes vagy lépcsős jegyre. Higgyétek el, abszolút megéri megnézni – akárhonnan. Egy a lényeg: hogy #legyenszabadagrund!

 

Fotók: Vígszínház

Pálla Orsi

 

Assisi Szent Ferenc? Bozsik Yvette? Micsoda?

„Az Úr komédiásai”… „Képek Assisi Szent Ferenc életéből”… Ezeket a címszavakat olvasva vagy felkelti a néző érdeklődését a Nemzeti Színház legújabb előadása, vagy egyszerűen tovább böngészi az internetet, vagy az újságot az olvasó. A címből – jogosan – rögtön egy szakrális előadás képe jelenik meg szemünk előtt, ám ha tovább görgetünk Bozsik Yvette nevéig, az eddig a fejünkben elképzelt előadás hamar mozgásszínházzá alakul. Hogy is van ez akkor?

3_2.jpg

Michel de Ghelderode majdnem száz éve (Assisi Szent Ferenc halálának hétszáz éves évfordulójára) írt drámája már önmagában is expresszív előadásmódot igényel. Az említett mű a jól ismert szent életútját mutatja be, ám egyáltalán nem oly módon, ahogy azt elsőre gondolnánk. Nem egy elnyújtott, vontatott életet látunk a színpadon, hanem annak csupán töredékeit, a legfontosabb állomásait: a megtérést, a madarakhoz szóló prédikációt, a rend megalapítását, a halált, és a mennyországot. A belga író már az eredeti drámában is hatalmas szerepet ad a mozgásnak, illetve a szimbolizmusnak, amiket Bozsik Yvette rendezése csak még jobban megerősít. A rendező maga mondta, hogy ez az előadás „koreográfusért kiáltott”, ami így is van. Nem tudnám azt a középpontba helyezett mozgás nélkül elképzelni. Ferenc érzelmei az alapszövegben sem csupán gondolatként jelennek meg, hanem emberalakként, akik Ferenctől függetlenül, ám közvetlen közelében ólálkodnak. Így mind a láz, mind a szorongás hibátlanul összerakott koreográfiával – egyszerű, ám csodálatos jelmezben (jelmez: Berzsenyi Krisztina) – fejezi ki a maga mondanivalóját.

5_2.jpg

Egy ilyen nyilvánvalóan mélyen vallásos téma szakrális színházat igényel. Vagy mégsem? A Nemzeti előadása a totális színház nevében absztrakt elemeket vegyít szürrealista képekkel, álmokkal, mozgással, árnyjátékkal, énekkel, zenével és szakrális témával. A Halál meg-megjelenése, valamint a Szegénység kisasszonnyal kötött házasság az előadás legszebb szimbolista elemei. A megjelenő tánc- és koreográfiaélmény, ami a nézők elé tárul, nem csak a rendező és a színész érdeme, hanem nagymértékben a zeneszerzőé (Philippe Heritier) is. A mozgás által nyújtott vizuális élményt csak tetőzni tudja az azzal párosított, nagyszerűen komponált zene. Egy másik, szintén érdekes eszköze a darabnak az árnyjáték és a sziluettekkel való folyamatos játszadozás. Ez, noha szorosan kapcsolódik a mozgáshoz, hiszen a legapróbb mozzanatok is tisztán látszanak az árnyjátékban, önmagában is gyönyörű színpadképet ad. Az előadás során az egyik legkatartikusabb élmény (legalább is számomra) az első felvonás utolsó jelenete, a vagyonról és minden materiálisról való lemondás. Ez a jelenet sem lenne ilyen hatással a nézőkre (feltételezem, nem vagyok ezzel az érzésemmel egyedül), ha nem volna a darab szerves része a fénnyel (Pető József), illetve a színpad mélységével való játék. A színpad falai és mennyezete olyan hatást keltenek, mintha egy reneszánsz festménybe csöppentünk volna – ami nem csoda, hiszen a díszletet (Cziegler Balázs) többek közt Bosch képei ihlették.

4_2.jpg

A mű szakrális volta ugyan megkérdőjelezhetetlen, az első felvonás mégis talán inkább játszódik a Földön (mind szó szerint, mind átvitt értelemben), mint a túlvilágon. Ferenc hiába szent, hiába kiemelt alakja a teológiának, nem mindig volt ez így – erre világít rá az előadás is, hiszen az első részben a „világi” Ferencet ismerhetjük meg, és csak a mű felétől van szó arról a szentről, akit ismerünk. Ez az egyik felében vallásos, másik felében teljes mértékben világi történet állandó teret ad a szélsőségeknek és az ellentéteknek. Az alapvetően középkori témával és alakokkal (Ferenc, Orfeusz, Parsifal) szemben áll a műben fel-felbukkanó jelenkor vagy futurizmus; a komoly helyzeteket a (néhol kicsit erőltetetten) megjelenő humor ellensúlyozza. Az ellentétek a színpadképben is jelen vannak: vagy egy ember – általában Ferenc – van egyedül a színen, vagy egy egész tömeg. Azt sem könnyű eldönteni, mikor vagyunk a valóság talaján, és mikor repülünk át a fikció világába, de ennek megvan a maga bája.

6_2.jpg

A Nemzeti Színház szereposztása aligha lehetett volna jobb ez előadás esetén. Bakos-Kiss Gábor mesebeli módon testesíti meg Asissi Szent Ferencnek mind a két „énjét”, az ő jelenléte majdnem állandó a színpadon, és az összes tanításának elmondásakor fenn tudja tartani a néző figyelmét. Nagy-Kálózy Eszter mind Halálként, mind Istenként magára vonzza a tekintetet. Tompos Kátya a maga szeleburdi világában Angyalként, és Kabaré-énekesnőként mindenhol jelen van. Nagy Mari Leprása és Kísértője – aki kísértetiesen hasonlít a Csongor és Tünde Mirigyére – kellően rémisztő és visszataszító, ugyanakkor kulcsszerepet tölt be Ferenc életében. Fehér Tibor Ügyvédként és Speaker-ként – csak úgy, mint a Szentivánéji álom előadásban Puck – a mulattató szerepét tölti be. Barkó Tamás az, aki még különleges szerepet kapott a darabban. Ő játssza a Püspököt, valamint Krisztus ideáját. Ez eddig nem tűnhet felettébb érdekesnek, ám a tény, hogy egy a való életben látássérült fiatal játssza ezeket a szerepeket, szerintem lenyűgöző. Főleg az, ahogy játssza.

2_2.jpg

A fejemben tehát szakrális mozgásszínháznak indult, amiből aztán totális színház lett a valóságban. Az előadásnak megvan a maga keretes szerkezete, a legutolsó jelenet pedig érdekes befejezést ad a történetnek. Hihetetlen, hogy az 1926-ban megírt darab mennyire aktuális így, kilencven évvel később – és ez nem közhely. A zárójelenetben elhangzottak (nagyjából) így voltak megírva már akkor is. Eszerint napjainkban a politikusok, az intellektüelek magasabb szerepet töltenek be az életben, mint a szentek. Rengeteg, napjainkban is igaz állítás hangzik el az előadás végén, amit hirtelen nem is tudok összeszedni – meg kell néznem még egyszer.

 

Fotók: Nemzeti Színház

Pálla Orsi

Fehér Tibor: "Én alkotni akarok, értékeket adni, művészi munkát csinálni és dolgozni, nyugodtan."

Fehér Tibor. Huszonnyolc évesen ő a Nemzeti Színház Cyrano-ja, Csongorja, Lysanderje, Laurenz-e, Arnostekje, Ataulfja és Mikije, számos sorozatban szinkronizál, most pedig egy tévésorozatban is megmutatta magát. Szót ejtettünk a szinkronról, a forgatásról, a Nemzetiről, és az évadbeli teendőiről. 

 tibi1.JPG

A döntésedet, miszerint színész leszel, nem bántad meg?

Ó, dehogynem. Hányszor... Ezerszer. Van, hogy minden nap. Ez egy nagyon nehéz szakma, rohadt magányos, rengeteget kell melózni, csak tapsot kapsz, tulajdonképpen mást semmit, milliomos sem vagyok, és sok a keserűség. Minden nap gondolok rá, hogy ha tudnék valami más nyelven, akkor már kimennék külföldre...

És kinn mit csinálnál?

Játszanék.

Az más lenne? Gondolod, hogy máshol ez máshogy működik?

Nem... De megpróbálnám. Azért nem próbálnék mást, mert tudom, hogy más nem érdekel. Tudom, hogy mást nagyon hamar megunnék. Marha kíváncsi ember vagyok, viszont nagyon gyorsan ráunok dolgokra. Irgalmatlanul. A kezdeti izgalom az nagyon hamar el is száll. Ez a színház, ez ilyen...ez egy hivatás, nem egy meló, amit letol az ember, aztán hazamegy. Ez vagyok én. “Nem adhatok mást, csak a lényegem.” Abszolút ez érdekel, ez motivál, ez izgat. Ez egy szerelem. Egyébként meg hazudok, hogy csak tapsot kap az ember... Például kapok leveleket. A múltkor kaptam egy köszönőlevelet egy hölgytől a Cyrano után, és írt mellé egy egyoldalas verset – nagyon jó verset. Arról, hogy milyen, amikor az ember szeret, de nem képes bevallani. Gyönyörű vers. Na, az ilyenekért megéri. Ilyenkor érzem azt, hogy továbblendülök. Vagy amikor a Facebook-on kapok üzeneteket egy-egy előadás után, hogy neki ez milyen fontos volt és mennyit jelentett, és negyedjére látta, akkor ezekért megéri csinálni. Nekem mindig is ez volt a lényeg, hogy az embereknek tudjak adni, illetve valami reakciót kiváltani belőlük: sírjon, vagy röhögjön, vagy valami. Ez mindig is így volt, óvodás koromban is mindig szerepeltem. A család ezt imádta, mindig az volt, hogy "Tibike, utánozzad..." "Tibike, hogy töröd össze papát?" és akkor Tibike mindig mutatta.

A tavaly kapott díjak (a Nemzeti Színház Sinkovits Imre-díja, Farkas-Raskó-díja, illetve a Junior Prima díj) csak arra sarkallnak, hogy még előrébb haladj, hogy még többet tegyél bele abba, amit csinálsz?

Hát persze. Ezek lendületek, löketek, meg visszajelzések, hogy jó úton jársz, csináld tovább. És egy ilyen díj után az ember – legalább is én – még magasabbra, még gyorsabban, még többet, még nagyobb energiával csinálja. Az elismerés persze, hogy jólesik az embernek, mert mindenki vágyik a dicséretre. Mert az fontos. Van, aki nyilván elszáll tőle, de az biztos, hogy mindenkinek szüksége van a visszajelzésre. Azért egy párkapcsolatban is az a legfontosabb, hogy minden nap mondd el a párodnak, hogy "milyen szép vagy" és "milyen csodálatos vagy" és "milyen büszke vagyok rád". Ezek nagyon fontos dolgok, amiket olyan könnyen elfelejtünk meg elhanyagolunk, mert úgy gondoljuk, hogy úgyis tudja. De azért ezt jó néha érezni és éreztetni.

Az előző Nemzetis évad bemutatói közül kettőben is címszerepet játszol: te vagy Cyrano és Csongor is. Nem volt ez így együtt kicsit sok?

De, nagyon sok volt. Kezdtem a Szeszélyes nyárral, amiben egy cirkuszi mutatványost, egy artistát játszom, és Galambos Péter kitalálta, hogy amit csak tudunk, tanuljunk meg, szóval eljártunk Vincze Tündéhez cirkuszi mutatványokat tanulni, megtanultam egykerekű biciklizni, megtanultam buzogányokat dobálni. Ezek marha sok időt vettek el tőlem, és ezeket azért gyakorolni kellett, amiben borzasztóan elfáradtam. Utána kitalálták, hogy Szatory Dávid helyett, miután elment, ugorjak be a Boldogságlabirintusba. Ezeknek a beugrópróbái miatt csúszott a Csongor olvasópróbája, tehát amint ennek vége lett, azonnal kezdődött is a Csongor és Tünde, ami főszerep, egész nap benn vagy, gyakorlatilag folyton próbálsz. Azután meg néhány nappal később rögtön kezdődött a Cyrano. Abban meg az a nehéz, hogy hatalmas anyag. Azt össz-vissz öt hetünk volt próbálni, ami alatt én ott szétszaggattam a lelkemet, minden nap. Azalatt az időszak alatt a belemet kiköptem. Nagyon melós darab a Cyrano, úgyhogy beledöglöttem abba az évadba rendesen. Most örülök, hogy kicsit lazább évadom van, a Részegek hatalmas lecke volt, roppant jó előadás született belőle. Aztán most februárban Bozsik Yvette-tel dolgozunk együtt Az Úr komédiásai című előadáson. Örülök, hogy most ilyen kicsit leeresztős évadom van, bár eddig még nem sikerült. De nem panaszkodom, mert inkább legyen rengeteg a dolog, minthogy otthon ülve lekaparjam a falat unalmamban. Persze, túlvállalhatom magam szinkronnal, ha tudom, meg ha hívnak, de azért hiányozna a színpad.

tibi2.JPG

Apropó, rengeteg dolgot szinkronizálsz, még mindig. Hogy pottyant az életedbe a szinkron?

2009-ben Gálffi László osztályfőnökünk elhívta Aprics László szinkronrendezőt, ő tartott nekünk egy szinkronkurzust, utána pedig nagyon jó menedzserünk is volt egyben. Állandóan hívott minket. Először csak tömegezni hívtak, aztán ott bemutatott minket szinkronrendezőknek, szóval nagyon jól menedzselt minket. Először kisebb szerepeket kaptunk, egyre nagyobbakat, aztán a végén meg főszerepet is kaphattunk, szóval szépen végigjártuk a létrácskákat. Most egy török szappanoperát csinálok épp, Végtelen szerelem a címe... Még sose csináltam, és eléggé óvakodtam tőle, de a szinkronrendező megígérte nekem, hogy nem egy gagyi argentin sorozatról van szó. És tényleg igényes sorozat, meg érdekes, egész jó.

A szinkron mellett most egy forgatásba is belekóstoltál. A Csak színház és más semmi című sorozat első évadát végigtoltad. Az hogy tetszett? Lennél televíziós színész vagy inkább maradnál színpadi színész?

Én nagyon forgatnék. Az biztos, hogy soha nem hagynám ott végleg a színházat, de ha azt mondanád, hogy "Most két-három évet forgass, Tibi!" akkor oké, mehet. Abszolút. Nagyon élveztem a munkát. A sorozat nem teljesen az én stílusom, de nagyon jó emberekkel dolgoztam együtt, profi csapattal, fantasztikus színészekkel. Rohadtul forgatnék.

Mikor igazgatóváltás volt a Nemzeti Színházban, felmerült, hogy Alföldivel együtt néhányan, kvázi saját társulatként továbbmentek. Szerinted, ha mentetek volna, az most hol lenne, mi lenne veletek?

Nem tudom. De hát ott az volt a terv, hogy bemegyünk színházakba: Jurányi, Orlai, Rózsavölgyi, Trafó, ilyesmi... De ahogy én kivettem a Robi szavaiból, ko-produkciókra is gondolt, hogy elmegyünk a Radnótiba például, és akkor egy ilyen közös produkció születik. Szerintem ilyenekben gondolkodott először. Aztán ha továbbmegyünk, akkor esetleg saját helyet is meg tudtunk volna kapni, saját társulattal talán. Csak terv szintjén voltak ezek a dolgok, de hát nem jött össze, szóval nem tudom, mi lett volna.

Az igazgatóváltás óta egészen megváltozott az emberek hozzáállása a Nemzeti Színházhoz. Ezt te hogy éled meg és mennyire érzed?

Érzem, és dühít. Dühít, hogy mostanában divat lett a Nemzeti Színházba nem járni és nem eljönni. Van egy általános bojkottja a színháznak, ami nyilván az igazgatóváltás, a politikai hovatartozás miatt is van. Én mindenkinek megértem a sértettségét, mindenkinek megértem a vallási-politikai hovatartozását és elveit, de az, hogy nem jövünk el, viszont véleményt mondunk, az szerintem nem fair. El se jönnek, meg se nézik az előadást, de véleményt mondanak. Ha ismerőssel találkozom az utcán, meghívom, hogy nézze meg ezt vagy azt, az rá a válasz, hogy "Hát én oda be nem teszem a lábam...". Ez azért szar, mert itt állok középen. Engem nem érdekel a politika, engem nem érdekel semmi. Én alkotni akarok, értékeket adni, művészi munkát csinálni és dolgozni, nyugodtan. És ezt nem hagyják. Szar érzés félháznak játszani sokszor, amit egyáltalán nem értek, mert elég jó előadások is születnek a Nemzeti Színházban. Ez nagyon lélekgyilkos és lélekromboló tud lenni.

tibi3.JPG

Mostanában az is divat lett, hogy színész szakot végzel az egyetemen, és ahelyett (vagy amellett), hogy színpadra állsz, elmész rendezni, vagy írni. Te nem akarnál rendezni? Ez nincs benne a pakliban?

De. Írni – azon még nem gondolkodtam. Rendezni biztos fogok, de még nem.

Mit szeretnél rendezni?

Nem tudom. Ha tudnám, akkor már rendeznék. Biztos, hogy nem szalondrámát, biztos, hogy nem musicalt. Lehet, hogy tudnék most is rendezni, de csak azért, hogy most rendezzek egyet, azért nem akarok. Akkor akarok rendezni, ha egy olyan téma megtalál az életemben, amit azt mondom, hogy én ezt most magamból egy ilyen úton akarom kibeszélni. Akkor fogok rendezni. Elképzelem, hogy kivel és hogyan akarom megcsinálni. Egyelőre ezt még nem érzem magamban. De amúgy meg először lehet, hogy egy önálló estet csinálnék, amit én rendeznék magamnak, hogy legyen egy kis ugródeszkám, hogy tudjam, mi hogyan működik. De ezt még nem érzem magamban...

Majd egyszer csak lesz egy kattanás, és akkor.

Igen, igen. De ez nagyon jó egyébként, hogy a mai fiatalok jönnek és rendeznek. Én nagyon szeretem például a Fehér Balázs Benő munkáját – a Tajtékos napokba be is ugrottam. De például az ifj. Vidnyánszky Attiláét is, a Liliomfit imádtam. Szerintem nagyon jó kaliber lesz a fiú. Nagyon jó dolog ez, hogy a fiatalok rendeznek. Jöjjenek csak, nagyon lelkesek, lelkiismeretesek, szeretek velük dolgozni. Én ennek csak örülni tudok, szívesen dolgoznék velük.

tibi4.JPG

Van olyan szerep, amit az életed során el akarsz játszani? Akár hetven évesen, akár most?

Soha nem volt szerepálmom. Nyilván az ember szeret meg nem szeret dolgokat, de mindegyik annyira izgalmas. Mindegyikben megtalálod a saját magad izgalmát. Nem volt soha "Hú, azt de eljátszanám!" érzésem.

Olyan sem volt, amit kifejezetten nem szerettél játszani?

Hát, nekem ezek a zenés történetek nem igazán az én világom, meg Csiky Gergely világa, a társalgási szalontörténetek sem találkoznak velem igazán. Abból is lehet olyat csinálni, amit szeretnék, meg ami érdekelne, de arra az átlag néző meg azt mondaná, hogy Csiky Gergely forogna a sírjában. Pedig ott van az benne: zseniális társadalomkritikákat ír le benne, csak elrejtve és kicicomázva. Nekem ennél sötétebb, mocskosabb világom van. Mert szerintem, ami odakinn van, az is az. És én azért szeretek tükröt tartani a nézők elé. Kell a zenés színház, kell a népszínház, szívesen vagyok ilyenben is néha, de én azért azt gondolom, hogy a színháznak az a feladata, hogy elgondolkodtasson. Azt gondolom, hogy az ember ne úgy menjen ki a színházból, ahogy beült, valami történjen vele, valami impulzus érje. Valami mozgassa meg a lelkét és a gondolatait, az agyát. Én nem akarok senkit megváltoztatni, félreértés ne essék, úgyse tudom, ahhoz én túl pici vagyok. Meg nem is lehet. De ha már elérem egy-egy embernél azt, hogy végiggondolja a dolgokat, és holnap máshogy ébred föl, akkor az már megérte. Szóval ez az én munkám. És nem is kevés.

 

Fotók: saját

Pálla Orsi

 

"A magyar dagonyából is látni az eget."

A Nemzeti Színház több, mint három óra hosszú Boldogságlabirintusát nem könnyű megemészteni. Az előadás eleje (mondjuk az első felvonás) kicsit vontatottnak tűnik, de azt egészen biztosan állíthatom, hogy a végén összeáll majd a kép, és a fejünkben ide-oda cikázó gondolatainkkal lépünk ki az impozáns Duna-parti épületből.

 

boldog7.jpg

A Kondor Béla Boldogságtöredék című kötetéből létrehozott előadás immár két éve van a Nemzeti Színház műsorán, és még most is képes megtölteni a Gobbi Hilda Színpadot. Erre a darabra kétféle ember megy el. Az egyik az a típus, aki találomra megveszi a színházjegyet, és "Hm, Boldogságlabirintus... érdekesen hangzik, jó lesz szombat esti lazításnak" alapon elmegy megnézni. Ezzel szemben a másik embertípus az, aki előtte kicsit utánaolvas a dolgoknak, kezdve a "bardo-esztrád két részben" kettős műfaji meghatározással. Már innen sejthető, hogy zenés, táncos részekkel (esztrád) lesz teletűzdelve a darab, ám a "bardo" előtag ezt egyáltalán nem indokolja, hiszen egy élet és halál közti állapotot, filozofikus hangvételt vetít elő. Előfordulhat, hogy az első kategóriába tartozók a szünetben elmennek, pedig nem kellene! Bevallom, nekem is kusza volt az első felvonás végén a történet (még a második felvonás egy részében is), de minden értelmet nyert az utolsó egynéhány jelenettel.

boldog3.jpg

A zenés-táncos betétek nosztalgiát csempésztek az előadásba, az olyan dalok felbukkanásával, mint A Tenkes Kapitánya, a Nekem a Balaton a Riviéra, vagy a Hol jár az eszem. Ezek a rövid részek általában – a történetbe nem illő – modernséget kölcsönöznek az előadásnak néhány perc erejéig. A dalok előadói napjainkban is viseletes ruhákban lépnek színpadra, miközben a történet egy időben nehezen elhelyezhető korban játszódik. A főszereplő Sámuel Bence (Horváth Lajos Ottó) és Mihály szerzetes (Szarvas József) huszadik századbeli jelmezekben vannak. Ehhez az időhöz illik a színpadkép is: az egész játékteret a nézőtértől elkülönítő tüll vászon, az arra kivetített képek, és a végtelenül egyszerű díszlet is, ami két ablakból, egy barlangból, egy ágyból, egy kádból, illetve egy kis konyharészből áll.

boldog5.jpg

Az előadásnak van egy alaptörténete, ám a több mint három óra cselekményei inkább tűnnek egy tömény filozófiaórának. A történet a valóságtól meglehetősen messze áll, több jelenet pedig a realitástól elrugaszkodott, Sámuel Bence fejében zajló lázálmok. Ezektől az álomjelenetektől az előadás eseménysorozatának kronológiai sorrendje felborul. A jelenetek legtöbbször sem térben, sem időben nem következnek egymásból. Az előadás komoly témáját és fő kérdéseit (a vallásról, a hitről, a halál utáni életről, a szerelemről, a boldogságról, az alkoholról és a betegségekről) a humor ellensúlyozza – legalábbis így kéne lennie. Ezek a humorosnak szánt mondatok, félmondatok azonban leginkább csupán elcsépelt közmondások, és jól ismert szólások, viccek. Az alkotók úgy tűnhet, kissé sokat akartak: komolyságot, az élet nagy kérdéseit, vicceket, prózát, zenét, táncot.

boldog6.jpg

A Boldogságlabirintus igen csak megosztó előadásnak számít: vagy tetszik valakinek, vagy nem. De ugyanakkor itt kivételesen létezik arany középút is – én is vegyes érzésekkel távoztam a színházból. Mondanivalóját tekintve kiváló előadás, ami egy hányattatott sorsú művész életéről, és annak végéről szól, ám a kivitelezés az időn csúszik el. Ha kicsivel rövidebb lenne a darab, kivetnivaló is aligha lehetne benne.

 

Fotók: Nemzeti Színház

Pálla Orsi

süti beállítások módosítása